Co je potřeba

Těsto na Míša řezy:

  • 6 vajec
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva

Krém na Míša řezy:

  • 1 kostka másla
  • 3 kostky (vaničky) tvarohu
  • 150 g moučkového cukru

Poleva na Míša řezy:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g másla (ztužený tuk, Hera)
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
1

Přípravu Míša řezů začneme těstem, které pak nalijeme na pečicím papírem vyložený plech. Vaječné bílky oddělíme od žloutků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do ušlehaného bílku vmícháme žloutky, cukr, mouku s práškem do pečiva, trochu oleje a kakao. Abychom si ušetřili práci a další nádobí, začínáme šlehanými bílky. Žloutky nemusíme šlehat samostatně, ale přidáváme do hotového tuhého sněhu. Všechny ingredience zapracujeme opatrně, šleháme mírnými obrátky nebo pracujeme s vařečkou.

2

Připravíme si plech s pečicím papírem. Poku pečicí papír nemáme k ruce, plech vymažeme a vysypeme. Na plech nalijeme hotové těsto. Stěrkou těsto uhladíme a stejnoměrně rozložíme. Plech s těstem vložíme do vyhřátě trouby a pečeme na 170 °C. Po chvíli stáhneme teplotu na 150 °C v horkovzdušné troubě. Podle vašich zkušeností a dispozic – každá trouba peče jinak – nastavte si vámi osvědčenou teplotu. Těsto na Míša řezy je nízké, pečeme krátce jen 10 až 15 minut. Špejlí uděláme zkoušku, zda je těsto hotové. Po upečení dáme těsto na Míša řezy i s plechem vychladnout.

3

V mezičase si připravíme tvarohový krém, kterým Míša řezy na plechu budeme plnit. Máslo ušleháme s cukrem a postupně, po částech, zašleháme tvaroh. Pokud se vám zdá krém na Míša řezy málo sladký, přidejte moučkový cukr. Některý tvaroh bývá více kyselý. Na výrobu krému na Míša řezy je lepší tvaroh v kostce. Je méně vodnatý a krém po ztuhnutí je pevnější (není „rozpatlaný“). Při krájení dezertu vzniknou úhledné kousky – řezy. Ale vycházíme z podmínek, které máme a můžeme použít tvaroh půl na půl, tvaroh vaničkový zkombinovaný s tvarohem v kostce.

4

Na zchladlé kakaové těsto rozetřeme hotový tvarohový krém. Stěrkou ho upravíme do rovné a hladké plochy. Připravíme si čokoládovou polevu: Třeba v mikrovlnce ve vhodném hrníčku rozpustíme hořkou čokoládu nebo čokoládu na vaření, nalámeme ji na kousky a k ní přidáme tuk. Směs by neměla „bublat“, stačí jen do horka rozpustit. Promícháme, přidáme 1 lžíci moučkového cukru a 2 lžíce mléka. Rozmícháme dohladka a teplou čokoládovou směsí poléváme celý moučník a zároveň povrch uhlazujeme. S polevou a uhlazováním se neloudáme. Pokud jste přidali místo másla (i účelově) ztužený tuk, poleva rychle tuhne a pak už se uhladit nedá.

5

Hotové Míša řezy na plechu dáme do chladna (do ledničky) ztuhnout a pak krájíme na úhledné kostky. Někdy je poleva tuhá (záleží na kvalitě čokolády, na použitém tuku): čím je poleva tužší, tím nakrájené řezy vypadají dokonaleji. Má to ale jeden „háček“. Krájením se tuhá poleva láme. Poradím vám, jak na to. Připravte si hrneček s horkou vodou a nůž do vody namáčejte. Po řezu horkým nožem poleva měkne a krájení je téměř dokonalé.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.98795
Average: 4 (83 votes)