Jak udělat mozeček na cibulce s vejci | recept
Jak udělat mozeček na cibulce s vejci | recept. Recept na rychlé a velmi levné jídlo. Květák jako mozeček, ředkvičky jako mozeček… A což takhle jednou pro změnu udělat skutečný mozeček? Není to složité, chce to jen dvě věci: spolehlivé řeznictví a trochu trpělivosti. Nabízíme recept a pracovní postup na základní úpravu vepřového mozečku na cibulce a s vejci. Recept je určen i začínajícím kuchařům.
Co je potřeba
300 až 400 g vepřových mozků
cibule
čtvrtka kostky másla nebo rostlinného tuku máslového charakteru
4 vejce
sůl, pepř, případně zelené koření
Vepřový mozeček kupujeme tehdy, když je. Ani menší soukromé řeznictví jej nemívá v každodenní nabídce. Patří do kategorie vnitřností (droby) nebo odborněji – je zařazen do „orgánového masa“. Rychle podléhá zkáze, a tak řezník mozeček prodává bezprostředně po porážce. Vepřový mozeček bývá nabízen v chladícím pultu v mísách a prodává se na váhu, protože je trochu nesnadné lopatkou jednotlivé mozečky vybírat.
Pro čtyřčlennou rodinu nám bude stačit asi 300 až 400 gramů mozečků. Mozeček je velmi levný, cena za kilogram je v průměru tak 18 korun. Mozeček dáme do mísy, spaříme (přelijeme ho) vařící vodou, chvíli počkáme a pak ho scedíme. Po spaření se bude lépe čistit, protože vřelá voda srazila bílkovinu na povrchu.
Vepřové mozečky zbavíme krvavých žilek, a pokud to jde, odstraňujeme i povrchovou mozkovou blánu. Tato část postupu je asi nejméně příjemná a vyžaduje trpělivost. Pomáháme si malým špičatým nožem. Zároveň prsty kontrolujeme, zda v mozečcích nejsou úlomky kostí. Oloupeme tři malé nebo jednu velkou cibuli. Nakrájíme nadrobno. V pánvi rozpustíme čtvrtku kostky másla, přisypeme cibuli a zvolna necháme smažit dozlatova.
Když mozeček voní a je propečený – to trvá tak deset minut – rozklepneme do něj syrová vejce (nad zkušební miskou, kdyby náhodou bylo nějaké zkažené). Na 300 gramů mozečku tak čtyři, ale pokrm bude dobrý, i když dáme méně nebo víc. Záleží na tom, jak jsou nám vejce vzácná. Osolíme, okořeníme mletým černým pepřem, rozmícháme a necháme vejce srazit. Máme uvařeno.
Do mozečku na cibulce můžeme přidat hrst sekané kudrnaté petrželky, nasekanou pažitku nebo jemně pokrájené natě mladých cibulek. Mozeček podáváme s vařenými bramborami politými trochou másla (nejlepší jsou nové brambory), s opékanými nebo šťouchanými bramborami. Přikládáme zeleninu nebo sezonní salát. Teplý mozeček také můžeme natírat na řezy bílého nebo celozrnného pečiva či na topinky. Nebo dáme na talířek a pečivo nabídneme zvlášť.
Jestliže se nám práce zdařila a stolovníkům chutnalo, máme otevřený prostor ke kreativnímu používání mozečku.
- Můžeme jím plnit žampiony, cuketu či rajčata a v horké troubě či pod grilem zapékat (vejce jen rozmícháme v dušeném mozečku, necháme je syrová, aby se srazila při konečné úpravě),
- nebo ho kombinovat s houbami (přidáme syrový mozek do podušených hub).
- Klasická, i když pracnější, je také úprava mozečku smaženého v trojobalu (obalujeme menší kousky a podáváme s bramborovou kaší).
- Další klasikou je plnit mozečkem slané palačinky
Prosba: Jestliže máte nějaký svůj osvědčený recept na pokrmy z mozečku, podělte se o něj s ostatními čtenáři a napište ho.
Diskuze k článku