Co je potřeba

  • mrkev a ostatní suroviny podle receptu
  • struhadlo, škrabka nebo nožík, miska
1

Jestli budeme mrkvový salát připravovat z mladé karotky nebo z velkých kořenů mrkve pěstované na polích farmářů, to je skoro jedno. Přidané přísady chuťové nuance zakryjí. Zpozornět bychom měli v případě velkých a krásně se „tvářících“ mrkví, které mají uvnitř kořene dutiny. Ty jsou podle odborníků známkou toho, že mrkev rychle rostla v zemině přespříliš hnojené dusíkatými látkami. Mrkev dusík vstřebává a dusík v této podobě lidské tělo nepotřebuje.

2

Mrkvový salát nejčastěji připravujeme ze syrové mrkve. Nejprve ji omyjeme, pak ostrým nožíkem nebo škrabkou na zeleninu oškrábeme a pak znovu omyjeme. Během růstu v zemi se ve vrchní slupce (je patrna zejména po uvaření neoškrábané mrkve) usazují látky, které by mohly být škodlivé. Uvádí se, že skutečně stačí oškrábat jen svrchní vrstvu, dál už je kořenová hmota neškodná.

3

Mrkev na salát strouháme na struhadle s jemnými, někdy s hrubými očky. Mrkvový salát dáváme hlavně dětem jako přesnídávku nebo svačinu, jako dezert po obědě či večeři. Nebo uděláme mrkvového salátu trochu víc a ponecháme jej „nastražený“ v lednici jako zdravé mlsání pro stále hladovou pubertální mládež (či jiné časté návštěvníky chladničky).

4

Klasický mrkvový salát uděláme smícháním jemně nastrouhané mrkve s menším dílem strouhaných oloupaných jablíček, cukru, citronové šťávy a vody. Poměry cukru, vody a citronu se řídí chutí konzumentů. Je vyzkoušeno, že děti mají rády jemnou chuť, ale hlavně hodně šťávy, kterou pak k (předstírané) nelibosti dospělých hlasitě pijí z misek. Dospělým více lahodí mrkvový salát plné a vyváženě chuti a snadno polykatelné konzistence (tu zajišťují jablka).

5

Mrkvový salát můžeme různě obměňovat: místo jablíček přidáme ke strouhané mrkvi konzervovaný ananas či meruňky (i se šťávou, kterou trochu rozředíme vodou), případně čerstvý ananas nebo meruňky. Nebo základní mrkvový salát doplníme očištěnými a nakrájenými dílky citrusů (pomeranč, mandarínka, pomelo), rozpůlenými a jader zbavenými kuličkami hroznového vína, kousky oloupaných odležených hrušek, nařezanými proužky meruněk nebo broskví. Mrkev by ale měla vždy tvořit hlavní složku.

6

Mrkvový salát můžeme udělat i se smetanovou zálivkou. V tom případě nepřiléváme do strouhané a přislazené mrkve vodu, ale sladkou nebo zakysanou smetanu. Chuť zvýrazníme citronovou nebo pomerančovou šťávou (při použití zakysané smetany) nebo trochou vanilky (sladká smetana).

7

Mrkvový salát, který chutná spíše dospělým, připravujeme zjemně nebo hrubě strouhané mrkve, jablka a propláchnutého a drobně překrájeného kyselého zelí. Zakápneme olejem a můžeme mírně přisladit medem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.714285
Average: 3.7 (7 votes)