Co je potřeba

Kořenová zelenina
Okurky
Sladkokyselý konzervační nálev
Zavařovací sklenice, hrnec na zavařování
Sporák

1

Poměrně rychle jsme si navykli kupovat v obchodech tak zvanou zeleninu do bramborového salátu. K použití se uchylujeme spíš v případě, že chceme udělat jen menší množství bramborového salátu mimo Vánoce. Potom stačí jen uvařit brambory (nebo použít zbylé studené brambory) a misku „obyčejnějšího“ salátu máme hned hotovou – bez práce a špinavého nádobí.

2

Je zbytečné tuto směs kupovat, můžeme si ji připravit sami – a několikanásobně levněji. Do směsi použijeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer, petržel či pastinák. Zeleninu oškrábeme (kuchyňskou škrabkou), trochu pokrájíme (mrkev a petržel na polovinu, celer na silné plátky) a krátce povaříme. Mrkev vaříme v nesolené vodě asi tři minuty, pak přidáme celer a petržel, povaříme další tři minuty.

3

Uvařenou zeleninu scedíme (vývar můžeme použít do polévky nebo k přípravě láku) a rychle ochladíme studenou vodou. Připravíme si zavařovací sklenice. Osvědčilo se použít větší (0,7 až litr), ale i menší (0,33 l). Obsah větších sklenic použijeme na bramborový salát, menší množství nám poslouží při výrobě různých majonézových salátu (třeba z krabích surimi tyček) aspiků a podobně.

4

Když se nám nákup levné zeleniny sejde s nákupem levných okurek, vyrobíme si při jedné práci také okurky do bramborového salátu. Použijeme na ně oloupané nebo neoloupané okurky – klidně i hadovky. Nakrájíme je na drobné kousky. Do samostatné sklenice je dáváme proto, že jich je do salátu potřeba trochu víc. Do některých sklenic můžeme kořenovou zeleninu s okurkou zkombinovat – potom bude salátová „sestava“ kompletní.

5

Zeleninu naskládáme do sklenic v takovém poměru, v jakém jsme zvyklí zeleninu do bramborového salátu dávat. Zalijeme octovým nálevem. Není třeba žádného speciálního, úplně postačí lák uvařený z klasické směsi Deko. Salát pak budeme beztak dochucovat. Výhodou při současném nakládání okurek je, že zelenina a okurky do salátu budou mít stejné aroma a nebudou se pak v salátu tlouct.

6

Zeleninu sterilujeme dvacet minut při 85 stupních Celsia. Když sklenice vychladnou, zkontrolujeme, jestli víčka drží (překlopením), popíšeme je a uložíme.

Tipy

Lák na zeleninu lze připravit i podle některého z našich předpisů (odkazy).

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (7 votes)