Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ostružinové víno | recept

Jak udělat ostružinové víno | recept

Jak udělat ostružinové víno | recept. Asi nic nemůže překonat, pokud jde o vína, alkoholický nápoj z vinné révy, ale i jiná ovoce jsou vhodná pro výrobu vín. Nejzajímavější ze všech jsou možná právě ostružiny. Ostružiny jsou vhodné pro přípravu silných dezertních vín, ne však pro slabší stolová vína. Toto víno obsahuje poměrně málo kyselin, proto při mísení s jinými kyselejšími víny, např. s rybízovým, se vytvoří velmi chutný nápoj.

Co je potřeba

  • 3,5 l ostružinové šťávy
  • 2 kg cukru
  • čistá kultura kvasinek
  • 20 g kyseliny vinné (citronové)
  • hrnec, vařečku
  • kuchyňskou váhu
  • trychtýř, sítko
  • gumová hadička
  • demižon
  • skleněné lahve na hotové víno
  • sířidlo
  • asi 5,5 l vody
  • 0,5 balíčku živné soli
1

1. Na výrobu ostružinového vína je třeba použít jen zdravé, zralé, nenahnilé a čistě plody; nejlépe čerstvě natrhané. Pokud použijeme ostružiny nahnilé, víno zkazíme.

2. Demižon řádně vymyjeme, lze ho i vysířit. Do zátky je třeba vyvrtat otvor pro zasunutí kvasné trubička, třeba vrtačkou.

3. Rozmačkané bobule se nelisují, ale nechají se 4 až 5 dnů nakvasit. Tím se důkladně vyluhuje barvivo, víno se dobře zabarví a víno získá  příjemnou chuť červeného hroznového vína.

4. Přidáme 5 g kyseliny vinné, 2 g živné soli a spaříme 2 l vařící vody. Po vychladnutí zkvasíme čistou kulturou kvasinek a necháme 24 h stát.

5. Do moštu vmícháme 2 kg cukru a mícháme, až se všechen cukr rozpustí.

6. Nezbytnou složkou zákvasu jsou kvasinky, které ve vínu přetvoří sladkou vodu na víno. Kvasinky lze dát do demižonu rovnou, mnohem lepší je rozmnožení. Do 150 ml ovocné šťávy (dvě nastrouhaná a vylisovaná jablka) dáme polévkovou lžící cukru a lehce ohřejeme. Po vychladnutí vysypeme sáček kvasinek a necháme stát utěrkou přikryté v teple alespoň 12, nejlépe 24 hodin.

7. Druhý den nalijeme do demižonu, přidáme vzklíčené kvasinky. Proti kazům a nemocím přidáme trochu sířidla dle návodu na etiketě.

8. Zašpuntujeme korkem s kvasnou trubičkou, mezery mezi hrdlem a korkem a mezi zátkou a korkem je třeba zakapat voskem nebo utěsnit plastelínou. Do kvasné trubičky se třeba nalít trochu vody nebo lihu, přes něj bude oxid uhličitý z kvašení unikat ven, ale kyslík se nedostane dovnitř.

9. Zazátkovaný demižon dáme na první týden s bouřlivou fází kvašení na teplejší místo, pak již v poklidné fázi někam do stínu, na místo s pokojovou teplotou.

10. V průběhu kvašení, asi po 10 dnech, se doporučuje víno stočit do jiného demižonu pomocí gumové hadičky ke zbavení se kalů, nebo oddělení čistě tekutinu od ovoce, aby nezpůsobilo třeba plíseň nebo jiné kazy vína. Současně se přidává 0,5 kg cukru.

11. Po skončení kvašení stočíme víno čistých lahví a zašpuntujeme. Korky je třeba předem trochu povařit, aby těsnily. Pak je víno připravené ke konzumaci.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept
Jak vyrobit malinové víno | recept. Někdy se na zahradě urodí velké množství malin, takže je na čase vyzkoušet malinové víno. Předem ale musíme říci,…
Jak na domácí ovocné víno | recept
Jak na domácí ovocné víno | recept
Ovocné víno připravovaly již naše babičky, byl to totiž levný a jednoduchý způsob, jak zužitkovat ovoce ze zahrady a lesa a připravit si lahodný alkoh…
Jak vyrobit jahodové víno | recept
Jak vyrobit jahodové víno | recept
Jak vyrobit jahodové víno | recept. Víno z révy vinné je snad nejznámější nápoj na světě, jenže víno se dá vyrobit i z jiného ovoce, třeba z jahod. Ur…
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty. Konzervování v alkoholu údajně vynalezli v klášterech středověké Evropy. Ovoce můžeme nakládat do samotného a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.