Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat ostružinové víno | recept

03. Březen 2014

Asi nic nemůže překonat, pokud jde o vína, alkoholický nápoj z vinné révy, ale i jiná ovoce jsou vhodná pro výrobu vín. Nejzajímavější ze všech možná nejvíc jsou to právě ostružiny. Ostružiny jsou vhodné pro přípravu silných dezertních vín, ne však pro slabší stolová vína. Toto víno obsahuje poměrně málo kyselin, proto při mísení s jinými kyselejšími víny, např. s rybízovým, se vytvoří velmi chutný nápoj.

Co je potřeba

3,5 l ostružinové šťávy
2 kg cukru
čistá kultura kvasinek
20 g kyseliny vinné (citronové)
hrnec, vařečku
kuchyňskou váhu
trychtýř, sítko
gumová hadička
demižon
skleněné lahve na hotové víno
sířidlo
asi 5,5 l vody
0,5 balíčku živné soli

1

1.
Na výrobu ostružinového vína je třeba použít jen zdravé, zralé, nenahnilé a čistě plody; nejlépe čerstvě natrhané. Pokud použijeme ostružiny nahnilé, víno zkazíme.

2.
Demižon řádně vymyjeme, lze ho i vysířit. Do zátky je třeba vyvrtat otvor pro zasunutí kvasné trubička, třeba vrtačkou.

3.
Rozmačkané bobule se nelisují, ale nechají se 4 až 5 dnů nakvasit. Tím se důkladně vyluhuje barvivo, víno se dobře zabarví a víno nadobude příjemnou chuť červeného hroznového vína.

4.
Přidáme 5 g kyseliny vinné, 2 g živné soli a spaříme 2 l vařící vody. Po vychladnutí zkvasíme čistou kulturou kvasinek a necháme 24 h stát.

5.
Do moštu vmícháme 2 kg cukru a mícháme, až se všechen cukr rozpustí.

6.
Nezbytnou složkou zákvasu jsou kvasinky, které ve vínu přetvoří sladkou vodu na víno. Kvasinky lze dát do demižonu rovnou, mnohem lepší je rozmnožení. Do 150 ml ovocné šťávy (dvě nastrouhaná a vylisovaná jablka) dáme polévkovou lžící cukru a lehce ohřejeme. Po vychladnutí vysypeme sáček kvasinek a necháme stát utěrkou přikryté v teple alespoň 12, nejlépe 24 hodin.

7.
Druhý den nalijeme do demižonu, přidáme vzklíčené kvasinky. Proti kazům a nemocím přidáme trochu sířidla dle návodu na etiketě.

8.
Zašpuntujeme korkem s kvasnou trubičkou, mezery mezi hrdlem a korkem a mezi zátkou a korkem je třeba zakapat voskem nebo utěsnit plastelínou. Do kvasné trubičky se třeba nalít trochu vody nebo lihu, přes něj bude oxid uhličitý z kvašení unikat ven, ale kyslík se nedostane dovnitř.

9.
Zazátkovaný demižon dáme na první týden s bouřlivou fází kvašení na teplejší místo, pak již v poklidné fázi někam do stínu, na místo s pokojovou teplotou.

10.
V průběhu kvašení, asi po 10 dnech, se doporučuje víno stočit do jiného demižonu pomocí gumové hadičky ke zbavení se kalů, nebo oddělení čistě tekutinu od ovoce, aby nezpůsobilo třeba plíseň nebo jiné kazy vína. Současně se přidává 0,5 kg cukru.

11.
Po skončení kvašení stočíme víno čistých lahví a zašpuntujeme. Korky je třeba předem trochu povařit, aby těsnily. Pak je víno připravené ke konzumaci.

Autor: chorche
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Obrázek není k dispozici
Jak vyrobit jahodové víno | recept
Recept na jahodové víno. Víno z révy vinné je snad nejznámější nápoj na světě, jenže víno se dá vyrobit i z jiného ovoce, třeba z jahod. Určitě jahodo…
Jak udělat ostružinový džem | recept
Recept na ostružinový džem. Ostružinový džem se nám náramně hodí například při vánočním pečení. Ale právě tak si ostružinový džem rádi dáme při snídan…