Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat piškotové lívance | recept

Piškotové lívance | recept. Lívance a palačinky patří k dlouhým víkendovým ránům, kdy není kam spěchat a stojí za to si trochu polenošit. Aby se z obyčejných lívanců stalo něco netradičního, stačí většinou jen trochu zaexperimentovat s postupem nebo přidat nějakou zajímavou ingredienci. V tomto případě jde o změnu postupu. Díky použití ručního šlehače docílíte nadýchané konzistence jako při pečení piškotu. Na dokončení pak můžete použít klasické ingredience, jako my. Stačí však do tvarohu přidat trochu voňavé citronové kůry nebo třeba i skořice a hned máte ze všedního tvarohu nevšední.

Co je potřeba

Co si připravíme na těsto:

  • 2 vejce
  • 3 polévkové lžíce třtinového cukru
  • 300 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • rostlinný olej na pečení palačinek

Na dokončení budeme potřebovat:

  • 100 g polotučného tvarohu + trochu mléka na rozmíchání
  • 2 lžičky cukru moučka (nemusí být)
  • ½ lžičky citronové kůry
  • ½ lžičky skořice
  • 1 lžíce másla
  • švestková povidla dle chuti + případně 2 lžičky rumu na rozmíchání (nemusí být)

 

1

V prvním kroku si rozklepneme obě vejce do hlubší mísy. Přisypeme k nim cukr a šleháme do pěny. Tento krok nepodceňujte, je potřeba šlehat tak dlouho, než se cukr úplně rozpustí a směs zhoustne, trvá to sice delší chvíli, ale stojí to za to.

2

Následně smícháme obě mouky s kypřícím práškem. Připravíme si mléko a střídavě přisypáváme mouku, přiléváme mléko a metličkou zašleháváme. Připravíme si těsto hustější konzistence než je palačinkové. Díky vyšlehání vaječné pěny by mělo být těsto nadýchané.

3

Lívancové těsto necháme přibližně půl hodiny v chladu odležet. Olej si nalijeme do hrnečku a rozehřejeme pánev, mašlovačkou pánev přetřeme. Naběračkou nalijeme těsto na pánev, podle její velikosti vytvoříme vždy několik lívanců. Opečeme je z obou stran dozlatova, na talíř položíme papírovou utěrku a postupně odkládáme lívance a odsáváme z nich přebytečný tuk. Pokračujeme dále, dokud nezpracujeme všechno těsto.

4

Zatímco se pečou lívance, přichystáme si tvaroh. V misce necháme rozměknout máslo, pak ho utřeme s cukrem. Dále máslovou pěnu smícháme s tvarohem, přisypeme citronovou kůru a skořici a důkladně promícháme.

5

Nakonec rozmícháme švestková povidla s trochou rumu, pokud lívance připravujeme pro děti, místo rumu poslouží i voda. Lívance rozdělíme na talíře, potřeme je ochuceným tvarohem a povidly a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct pruhovaný chlebíček | recept
Pruhovaný chlebíček | recept. Někdy není chuť ani čas na složitější pečení a přesto musíte rodině nějaký moučník upéci. Pro tyto případy se hodí rychl…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.