Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat pomazánku z droždí s vejci natvrdo | recept

25. Březen 2018

Pomazánka z droždí s vejci natvrdo | recept. Blíží se nejvýznamnější svátky roku – Velikonoce a tak vám možná přijde vhod recept na zpracování přebytečných vařených vajec. Drožďová pomazánka se většinou připravuje na způsob míchaných vajíček, nabízím odlišný postup. Droždí není v pomazánce tak patrné a tak se některým zdá chutnější, než klasika. Posuďte sami, vyzkoušejte pomazánku z droždí s vejci natvrdo.

Co je potřeba

  • 5 natvrdo vařených vajec
  • kostka droždí (42 g)
  • 1 středně velká cibule
  • 50 g másla
  • 100 g šunky nebo šunkového salámu
  • 30 g strouhanky
  • sůl
  • mletý pepř
  • 125 ml mléka
  • pažitka nebo nať petržele
  • lžička dijonské hořčice
1

Nejprve si uvařte vejce natvrdo. Vejce vložte do vroucí vody a vařte 10 minut. Při delším vaření má žloutek nazelenalý okraj, je to estetická vada a způsobují to sloučeniny síry. Vychladlá vejce zbavte skořápky a protlačte kolečkem na krájení. Šunku nebo šunkový salám nakrájejte na kousky

2

Na másle osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte kostku rozdrobeného droždí. Míchejte obsah pánve vařečkou, droždí se pomalu rozpustí, začne hnědnout a příjemně vonět.

3

Správně opečené droždí se spojuje s cibulkou do větších kousků – viz ilustrační fotografie. V tomto okamžiku ho zalijte mlékem a rozvařte. Přidejte sůl a mletý pepř podle chuti.

4

Do hladké směsi přisypte strouhanku a míchejte, dokud se veškerá tekutina nevstřebá. Pak přidejte připravená vejce, šunku, hořčici a zelenou nať. Promíchejte a můžete podávat s čerstvým pečivem. Pomazánka je ještě lepší studená po uležení.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články