Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat svíčkovou omáčku | recept

Jak udělat svíčkovou omáčku | recept. Recept na jednoduchou svíčkovou omáčku. Svíčková omáčka se běžně podává na slavnostní oběd, někde i tradičně na nový rok, oblíbená je ale po celý rok. Podle tohoto receptu připravíte jednoduchou svíčkovou omáčku snadno a v klidu.

Co je potřeba

1 kg zadní hovězí (kýta)
sůl
8 kuliček celého černého pepře
8 kuliček nového koření
citronová šťáva
1/2 citronu
1 balíček sušené smetany
mléko
1 kelímek zakysané smetany
2 - 3 špetky tymiánu
1 ks celeru (kořen)
4 ks petržele (kořen)
1 kg mrkve
máslo
3 ks cibule
houskový knedlík jako příloha
brusinky a šlehačka na dozdobení

1

Očistíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme nadrobno a kořenovou zeleninu na kostky. Citron omyjeme. Kůru z něj nastrouháme a vymačkáme šťávu.

2

Ve tlakovém hrnci na másle zpěníme cibuli, přidáme polovinu dávky kořenové zeleniny a osmažíme. Zbývající část zeleniny necháme v sáčku v lednici. Vložíme citronovou kůru, nové koření, pepř a tymián.

3

Přidáme maso a opečeme. Zalijeme vodou, osolíme a hrnec uzavřeme.

4

Přivedeme k varu a hodinu povaříme. Pak hrnec odstavíme a necháme pomalu vychladnout.

5

V kastrole na másle osmažíme zbývající množství kořenové zeleniny. Z tlakového hrnce vyjmeme maso a prozatím uložíme. Zeleninu z hrnce přidáme do kastrolu, promícháme. Přidáme vývar, mléko a provaříme.

6

Rozmixujeme zeleninu. Ochutíme citronovou štávou. Svíčkovou omáčku zahustíme smetanou - kysanou a sušenou. Pokud je moc hustá, přilijeme trochu mléka.

7

Maso ohřejeme. Servírujeme jej na talíř spolu s knedlíky a přelijeme svíčkovou omáčkou.

8

Přidáme šlehačku a brusinky.

Příprava masa se zeleninou (pečení i vaření) - zabere asi 80 minut, příprava omáčky pak 40 minut.

Autor: Kopretina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat okurkovou omáčku | recept
Jak udělat okurkovou omáčku | recept. Okurková omáčka recept. Okurková omáčka je další má oblíbená omáčka pro nedělní oběd. Mají ji v oblibě také kluc…
Jak udělat rajskou omáčku | recept
Jak udělat rajskou omáčku | recept. Recept na rajskou omáčku. Rajská omáčka je velmi oblíbené jídlo u dětí i dospělých. Rajská omáčka krok za krokem v…
Jak zpracovat fazolové lusky
Fazolové lusky (někdy se také nazývají zelené či mladé fazolky) se často podávají restované jako příloha k masu nebo ve smetanové omáčce nakyselo…
Jak vyrobit domácí ajvar | recept
Domácí ajvar | recept. Ajvar je hustá omáčka z pečených lilků, paprik a dalších ingrediencí, která pochází ze Srbska. Jestliže se potýkáte s přebytkem…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.