Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat vánoční cukroví zvané pravé elišky | recept

06. Listopad 2020

Tradiční vánoční cukroví, ale bez tuku, másla a mouky? Ano, Majkl, Kanaďan žijící v České republice, představuje rodinný recept své prababičky na vánoční cukroví, které se nazývá "elišky". Základ elišek tvoří oplatka, na kterou se v troubě zapeče směs z vajec, oříšků, mandlí, kandovaného ovoce, zázvoru, cukru a koření, jako je skořice, hřebíček, koriandr, nové koření, kardamon a muškátový oříšek. Cukroví pečeme při 200 °C 15 minut. Elišky nakonec zdobíme čokoládovou polevou a oříšky.

Co je potřeba

Suroviny na 60 ks elišek:

500 g třtinového cukru
6 ks slepičích vajec
1 sáček vanilínový cukr
250 g lískových ořechů, hrubě namletých
250 g mandlí, jemně namletých
100 g vlašských ořechů, hrubě namletých
100 g kandované pomerančové kůry
100 g kandované citrónové kůry
1 lž. citrónové kůry
1 lž. pomerančové kůry
50 g kandovaného zázvoru
1/2 lžička od každého z koření: skořice, hřebíček, koriandr, nové koření, kardamon, muškátový oříšek
60 ks oplatků na pečení, 7 cm průměr (např. německé značky Küchle)

Tipy

Oplatky a podobné recepty na vánoční cukroví se základem z oplatek jsou známé v bavorském městě Günzburg. Pokud někdo z vašich známých nebo rodiny do Německa jezdí, řekněte mu, aby Vám oplatky nakoupil do zásoby. Budou se hodit.

Autor: redakce
Hodnocení

Diskuze k videu

Další zajímavé články

Jak udělat křehké těsto | recept
Jak udělat křehké těsto | recept. Z tohoto těsta pečeme nejen vánoční cukroví, podklady pro různé koláče či dorty ale také výborné křehké jablečné kol…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.