Co je potřeba

• 7 středních brambor • 1 cibule • 100 g petržele (kořenu) • 100 g celeru • 200 g mrkve • 100 g sterilovaného hrášku • 100 g sterilovaných okurek • 2 vejce • 1 jablko • 50 g uzené slaniny (špeku) (kdo chce, může vynechat) • 100 g majonézy • 100 g tatarské omáčky • ocet (na vaření celerového nálevu) • sůl • pepř • cukr

1

Pustíme se do přípravy bramborového salátu. Začneme hned kořenovou zeleninou. Mrkev a petržel očistíme a uvaříme rozkrojené jen podélně v hrnci s mírně osolenou vodou.

2

Brambory uvaříme ve slupce, uvařené oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou mrkev a petržel nakrájíme taktéž na kostičky a přidáme spolu s uvařeným a nakrájeným vajíčkem do mísy k bramborám. Celer očistíme, nakrájíme na menší kostičky syrový a vaříme ho ve sladkokyselém nálevu (1,5 dl vody, 1/4 čajové lžičky soli, 3 čajové lžičky cukru a 3 čajové lžičky octa). Uvařený celer přidáme do mísy i s nálevem.

3

Cibuli nakrájíme na malé kostičky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Přidáme do mísy spolu s hráškem, nakrájenými okurkami, jablkem ─ opět na kostičky. Nakonec rozpustíme špek. To, co máme v míse, zalijeme pouze puštěným tukem. Necháme odstát a zamícháme, až jsou všechny ingredience důkladně vychladlé. Podle chuti ještě dosolíme a dopepříme. Takto připravený salát můžeme již podávat jako dietnější variantu. A pro ostatní vmícháme majonézu a tatarskou omáčku.

4

Bramborový salát je nejlepší, když je odleželý. Udělejte si ho tedy s předstihem, nejméně 1 den před štědrovečerní večeří.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3.75
Average: 3.8 (20 votes)