Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept. Recept na výborné zapečené těstoviny s kuřecím masem. Zapečené těstoviny nejsou jídlo složité na přípravu. Suroviny není třeba přesně odvažovat, můžeme zapékat prakticky cokoliv, co si k těstovinám dokážeme představit, takže to svádí i k určité kreativitě. Přesto musíme i v zapečených těstovinách s kuřecím masem některé zásady zachovat a také se vyvarovat možných chyb. Nabízíme výborný recept na zapečené těstoviny s kuřecím masem, do nichž přidáme ještě špenát. Upozorníme na kritická místa. Výsledek společného vaření bude překvapivě dobrý.

Co je potřeba

  • vařené kuřecí maso z jednoho až dvou skeletů
  • dvě cibule, česnek
  • balíček mraženého špenátu
  • balíček těstovin vhodných k zapékání
  • čtyři až šest vajec
  • sůl, pepř, muškátový ořech nebo květ
  • kuřecí vývar, trocha mléka
  • hrst hrubé mouky
  • tuk (máslo, olej)
1

Zapečené těstoviny s kuřecím masem jsou „obyčejné jídlo“, které obvykle nepřipravujeme k nějakým slavnostním příležitostem. Není proto nutné používat nejkvalitnějších kusů kuřecího masa z prsou nebo stehen. Naopak, do zapečených těstovin můžeme použít třeba i maso, které obereme z tak zvaných kuřecích skeletů, které kupujeme na silný drůbeží vývar.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
2

Kromě uvařených kuřecích koster budeme na čtyři velké porce zapečených těstovin potřebovat balíček těstovin – široké nudle, fleky, „mašličky“,lasagne ale klidně i špagety. Dále si připravíme balíček mraženého špenátu, dvě cibule, čtyři stroužky česneku (nebo dvě lžičky sušeného česneku), čtyři až šest vajec, kuřecí vývar, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, hrst hrubé mouky nebo krupice.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
3

Kuřecí maso obereme z kostí. Není třeba ho už krájet, kousky jsou malé. Z kuřecího vývaru sebereme plochou naběračkou tuk, nalijeme jej na pánev, zahřejeme, odpaříme vodu, přidáme nakrájenou cibuli, osmahneme, přidáme obrané kuřecí maso. Chvíli restujeme, pak opět zalejeme trochou vývaru, aby se napečená vrstva odvařila. Jemně dokořeníme pepřem. Kdyby maso nebylo slané, trochu přisolíme, ale jen málo.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
4

Podušené kuřecí maso s cibulí přendáme do misky. Tuk z masa znovu slijeme na pánev (kdyby nebyl, dáme do už použité pánve bez umývání dvě lžíce oleje), přidáme druhou nakrájenou cibuli, restujeme, vložíme špenát a necháme úplně rozmrazit při současném dušení. Dochutíme drceným česnekem a trochou soli.

5

Dáme vařit vodu na těstoviny. Osolíme, vysypeme těstoviny a maximálně pět minut vaříme. Pak scedíme a propláchneme vodou, aby se neslepovaly. Tady je další kritický bod. Těstoviny se budou při zapékání dál tepelně upravovat, a tedy měknout. Zapékací nádobu vytřeme olejem. Větší část těstovin dáme na její dno. Pak rozprostřeme vrstvu kuřecího masa s cibulkou a na maso vrstvu špenátu.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
6

Na špenát navrstvíme zbylé těstoviny. Vajíčka rozšleháme s trochou mléka nebo (když nemáme) s trochou vývaru. Počet vajec volíme podle jejich velikosti a podle stavu svých zásob. Aby se pokrm dobře spojil, je vyzkoušené množství čtyři až šest. Do vaječné hmoty přidáme na špičku nože muškátového květu nebo strouhaného oříšku, trochu soli a malou hrst krupice nebo hrubé mouky – zajistí kyprost a natáhne přebytečnou tekutinu. Rovnoměrně nalejeme na těstoviny.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
7

Na povrch položíme několik velmi tenkých plátků másla, rostlinného másla nebo jej pokapeme olejem. Přiklopíme a pečeme při 200°C. Po 15 minutách odklopíme, na několika místech vidličkou natrhneme, aby mohla unikat pára a dopečeme, až je povrch lákavě zlatý. Zapečené těstoviny s kuřecím masem necháme po upečení asi 10 minut pod pokličkou odležet. Zůstanou dostatečně horké, ale zpevní se.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept
8

Zapečené těstoviny s kuřecím masem podáváme s nakládanou sladkokyselou zeleninou – třeba s červenou řepou, ale to už je otázka vlastní volby.

Jak udělat zapečené těstoviny s kuřecím masem | recept

Tipy

  • Místo špenátu můžeme dát na vrstvu kuřecího masa podušené lesní houby, podušený mangold, uvařenou posekanou kapustu nebo kadeřávek.
  • Někdo má rád zapékané těstoviny s kuřecím masem jako studený nákyp.

Varování

  • Zapečené těstoviny lze velmi snadno přesolit, a s tím už nic nenaděláme. Proto solíme méně, během zapékání se odpaří voda a pokrm bude slanější.
  • Právě tak je chybou nedosolený pokrm. Tento typ jídel se velmi obtížně dosoluje, strávník si pak dost často porci osolí příliš. Není jiná cesta, než maso, špenát i těstoviny během vaření ochutnat. Když jsou hodně slané, nesolíme pak už vejce.
  • Těstoviny nesmíme uvařit do měkka. Při zapékání změknou. Proto je třeba dodat trochu tekutin – ty jsou v podušeném a vývarem podlitém mase, ve špenátu a v rozšlehaných vejcích. Přebytečnou tekutinu odpaříme při zapékání – proto pokrm na povrchu trochu natrhneme.
Autor: jezzina
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na tacos salát | recept
Jak na tacos salát | recept
Tacos salát | recept. Znáte tacos? Jedná se o kukuřičné placky plněné fazolemi, avokádem, zeleninou a hovězím masem. My si však dnes ukážeme rych…