Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct americký lemon pie | recept

Citronový koláč – lemon pie. Citron figuruje při pečení velice často jako hlavní složka polevy. Avšak v tomto koláči tvoří základní stavební jednotku a dodává mu tak nezaměnitelnou a neotřelou chuť. Základem moučníku je citronový pudink. Nakyslost náplně pak plně vyvažuje sladká sněhová čepice, která dodává koláči slavnostní ráz. Jeho příprava zabere sice trochu více času, ale určitě nebudete litovat.

Co je potřeba

Na náplň si přichystejte:

  • ½ l vody
  • 2 vanilkové pudinky
  • šťávu ze 2 citronů
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 3 žloutky

Na těsto si připravte:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g tuku (másla nebo hery) – rozměklého + trochu na vymazání formy
  • 50 g cukru moučky
  • 1 žloutek
  • trochu citronové kůry (dle chuti)
  • ¼ kypřicího prášku do pečiva

Na „čepici“ budete potřebovat:

  • 4 bílky (i více, pokud máte)
  • 200 g cukru krupice (na každý bílek 50 g) – lze použít i třtinový
1

Nejprve si uvaříme citronový pudink. Aby byl dostatečně hustý, použijeme méně tekutiny, než je doporučováno na obalu. Do ½ l vody přilijeme šťávu z 2 citronů, trochu takto vzniklé šťávy necháme v odměrce a zbytek vlijeme do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím si ve zbylé tekutině rozmícháme oba sáčky pudinku a přidáme vanilkový cukr. Tuto směs nalijeme do hrnce s vroucí šťávou a mícháme do zhoustnutí.

2

Pudink necháme trochu zchladnout a poté do něj postupně zašleháváme jednotlivé žloutky. Vlivem přidaných žloutků by se nám měla utvořit lesklá konzistence. Když se tak stane, pudink odložíme na chladné místo, aby byl opravdu studený, než ho budeme dále používat.

3

Mezitím se pustíme do přípravy korpusu na citronový koláč. Na vál nebo do větší mísy nasypeme všechnu mouku smíchanou s kypřicím práškem a citronovou kůrou, rovnoměrně rozmístíme kousky rozměklého tuku, cukr a doprostřed této směsi umístíme vaječný žloutek.

4

Ze všech surovin vypracujeme tužší těsto. Připravíme si koláčovou formu o průměru 30 centimetrů. Tu pouze lehce vymažeme a těsto do ní vmačkáme, okraje trochu přizvedneme, aby nám pak náplň nepřetekla. Korpus vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a necháme trochu předpéct, přibližně 15 min.

5

Zatímco se peče korpus, připravíme si sníh na „čepici“. Ze 4 bílků (pokud máme víc, můžeme je použít, čím větší čepice, tím lépe) ušleháme pevný sníh, pro zaručení lepší pružnosti sněhu je ideální bílky předem vychladit a před šleháním přisypat špetku soli. Když je sníh téměř vyšlehaný začneme po částech přidávat cukr, ve finále by měl být sníh lesklý a pevný.

6

Mezitím se nám téměř upekl korpus. Měl by být pouze lehce nazlátlý. Vyjmeme ho z trouby, pokryjeme pudinkovou náplní a navrch opatrně a s trpělivostí navršíme vyrobenou sněhovou čepici. Máme téměř hotovo.

7

Citronový koláč dáme ještě asi na 10 minut zapéct. Sněhová čepice by měla začít lehce zlátnout, pak je koláč hotový. Po vychladnutí koláč opatrně servírujeme, protože korpus je křehký. Dobrou chuť!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit čokoládové krokety
Jak připravit čokoládové krokety | recept na čokoládové jednohubky. Čokoládové krokety sice nepatří mezi nejzdravější a nejlehčí dezerty, zkuste si je…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.