Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct bezlepkové ořechové sušenky | recept

Bezlepkové ořechové sušenky | recept. Máte-li v rodině nemocného s alergií na lepek nebo celiakií, víte, jak je dieta pro tuto nemoc náročná (a velmi drahá). Vánoce jsou těžké zejména pro děti, v obchodech a cukrárnách se na ně moc nepamatuje. Není výjimkou, vidět vedle sebe nebalenou bezlepkovou housku s „normálním“ pečivem, čímž se i tato bezlepková houska stává pro celiaka nepoživatelnou. Naštěstí už je v obchodech velký výběr bezlepkových mouk a směsí na pečení, takže i lidé, vynechávající ve stravě lepek, si mohou upéct svoje vlastní pečivo.

Co je potřeba

200 g bezlepkové mouky (např. Schar mix)

50 g strouhaných vlašských ořechů

2 žloutky

125 g másla

100 g práškového cukru

1 kávová lžička citronové kůry

1

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Bezlepková těsta se obtížně zpracovávají, drobí se. Jestliže se to stane, přidejte ještě jeden žloutek. Vypracované těsto nechte odpočinout. Stačí hodina na chladném místě.

2

Z odpočinutého těsta vyválíme placku silnou asi 2 mm. Vykrajujeme různé tvary. Musíme být trpěliví, s těstem se nepracuje nejlépe. Při vyvalování ho podsypávejte malým množstvím moučkového cukru. Vykrájené tvary pomocí špachtle nebo příborového nože přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Upečené těsto je křehké, papír je nutný, sejmete z plechu všechno upečené cukroví naráz a nic se nerozbije.

3

Sušenky pečeme při teplotě 180 °C přibližně 8 minut. Upečené cukroví nechte důkladně vychladnout, zpevní se. Slepujte pikantní marmeládou a zdobte cukrovou polevou s ovocnou příchutí. Uchovejte v chladu.

 

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.