Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct borůvkovou bublaninu | recept

Jak upéct borůvkovou bublaninu | recept

Jak upéct borůvkovou bublaninu | recept. Dva recepty na borůvkovou bublaninu – každý jiný. Borůvková bublanina je typický rychlý letní moučník, který lze podávat i jako sladké hlavní jídlo. Protože se pod pojmem bublanina skrývá v každém regionu (nebo i v rodině) něco jiného, přinášíme dva rozdílné recepty – jak upéct borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta a jak upéct borůvkovou bublaninu z těsta piškotového. Na obou bublaninách si náramně pochutnáte.

Co je potřeba

suroviny podle receptů na borůvkovou bublaninu
pečící trouba

1

Na borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta budeme potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 80 g cukru, 100 g tuku, dva žloutky, větší špetku soli, půl litru mléka, 30 g kvasnic, půl kilogramu borůvek. Na drobenku dále 150 gramů mouky, 80 g cukru, 80 g másla, citronovou kůru, vanilinový cukr. Všechny přísady si předem připravíme na jedno místo, aby měly stejnou teplotu.

Na borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta budeme potřebovat 500 gramů polohrubé mouky, 80 g cukru, 100 g tuku, dva žloutky, větší špetku soli, půl litru mléka, 30 g kvasnic, půl kilogramu borůvek. Na drobenku dále 150 gramů mouky, 80 g cukru, 80 g másla, citronovou kůru, vanilinový cukr. Všechny přísady si předem připravíme na jedno místo, aby měly stejnou teplotu.
2

V míse nebo hnětací nádobě rozmícháme droždí s lžičkou cukru, mléka a mouky na řídký kvásek, který necháme vzejít. Přidáme prosátou mouku, cukr, žloutky, mléko a vlahý tuk. Vypracujeme řídké těsto, které hned nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného pekáčku nebo do koláčové formy. Těsto necháme na teplém místě půl hodiny kynout.

V míse nebo hnětací nádobě rozmícháme droždí s lžičkou cukru, mléka a mouky na řídký kvásek, který necháme vzejít. Přidáme prosátou mouku, cukr, žloutky, mléko a vlahý tuk. Vypracujeme řídké těsto, které hned nalijeme do dobře vymazaného a vysypaného pekáčku nebo do koláčové formy. Těsto necháme na teplém místě půl hodiny kynout.
3

Vykynuté těsto posypeme přebranými borůvkami a drobenkou, do které můžeme přimíchat trochu strouhaného perníku. Vložíme do trouby předem vyhřáté na maximum, borůvkovou bublaninu rychle zapečeme, pak teplotu snížíme na 180 až 200 stupňů Celsia a bublaninu zvolna propékáme asi 45 minut. Toto propékání je důležité, protože se jedná o řídké těsto, které by se mohlo snadno srazit (vytvořit „brousek“).

Vykynuté těsto posypeme přebranými borůvkami a drobenkou, do které můžeme přimíchat trochu strouhaného perníku. Vložíme do trouby předem vyhřáté na maximum, borůvkovou bublaninu rychle zapečeme, pak teplotu snížíme na 180 až 200 stupňů Celsia a bublaninu zvolna propékáme asi 45 minut. Toto propékání je důležité, protože se jedná o řídké těsto, které by se mohlo snadno srazit (vytvořit „brousek“).
4

Úplně jiná je borůvková bublanina z piškotového těsta. Na malý plech budeme potřebovat čtyři vejce, 160 gramů cukru, 120 g polohrubé mouky, citronovou kůru, tuk na vymazání formy nebo plechu a 300 gramů borůvek. Borůvky mohou být čerstvé nebo zmražené – u piškotového těsta mražené borůvky nevadí – snížení teploty těsta nevadí.

Úplně jiná je borůvková bublanina z piškotového těsta. Na malý plech budeme potřebovat čtyři vejce, 160 gramů cukru, 120 g polohrubé mouky, citronovou kůru, tuk na vymazání formy nebo plechu a 300 gramů borůvek. Borůvky mohou být čerstvé nebo zmražené – u piškotového těsta mražené borůvky nevadí – snížení teploty těsta nevadí.
5

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme odvážený cukr. Pak přidáváme a zašleháváme jeden žloutek po druhém a nakonec jemně vmícháme mouku. Těsto nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy, posypeme borůvkami a zvolna pečeme.

Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme odvážený cukr. Pak přidáváme a zašleháváme jeden žloutek po druhém a nakonec jemně vmícháme mouku. Těsto nalijeme do dobře vymazané a strouhankou vysypané formy, posypeme borůvkami a zvolna pečeme.
6

Borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta můžeme podávat s dezertní vidličku jako teplé sladké jídlo. Piškotovou borůvkovou bublaninu necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné kousky, které můžeme ještě přizdobit šlehanou smetanou.

Borůvkovou bublaninu z litého kynutého těsta můžeme podávat s dezertní vidličku jako teplé sladké jídlo. Piškotovou borůvkovou bublaninu necháme vychladnout, nakrájíme na úhledné kousky, které můžeme ještě přizdobit šlehanou smetanou.
Autor: eliska1544
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.