Co je potřeba

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1/4 z kostky másla
  • 3 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • prášek do pečiva
  • citrónová kůra
  • špetka soli
  • množství třešní podle uvážení
1

Přípravu bublaniny s třešněmi začneme tím, že oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh. Postupně zašleháváme žloutky, cukr a změklé máslo. Máslo nemusíme vážit, celé rozkrojíme na polovinu a každou polovinu opět na půl. Takže použijeme čtvrtinu kostky. Pokud máte máslo již použité, čtvrtinu snadno odhadnete. Jedná se o 60 až 70 gr. másla. Přisypeme po částech mouku s kypřicím práškem, přidáme citrónovou kůru, špetku soli a ještě chvíli šleháme.

2

Připravíme si plech na pečení bublaniny, buď vymazaný a vysypaný moukou, anebo vyložený pečicím papírem. Třešně opláchneme, zbavíme stopek a připravíme si je tak, aby byly použitelné do těsta. To znamená, že třešně odpeckujeme, nebo necháme tak. Odpeckování zabere trochu víc času a tak vůbec nevadí, když necháme třešně i s peckami.

3

Těsto na bublaninu s třešněmi nalijeme na připravený plech a poklademe třešněmi. Jestliže nám záleží na tom, aby třešně nespadly dolů (na dno plechu), prosypeme je moukou, a pak teprve je do těsta dáváme. Jiná verze je, že je účelově "pohodíme" do těsta, a třešně se různě propadnou i zůstanou na povrchu.

4

Třešňovou bublaninu pečeme na 150 až 180 °C (záleží na vaší troubě) asi 20–25 minut. Těsto bublaniny s třešněmi není vysoké, tak se brzy propeče. Špejlí zkusíme, jestli je těsto hotové. Hotovou bublaninu s třešněmi nakonec posypeme vanilkovým nebo práškovým cukrem. Třešňovou bublaninu podáváme.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.25
Average: 4.3 (8 votes)