Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept
Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept. Nebesky vláčný chlebíček z jemného máslového těsta, který se přímo rozplyne na jazyku. Díky přidanému ovoci a výrazné citronové šťávě navíc okouzlí svou nesmírnou svěžestí. Sladká citronová poleva pak chlebíček dokonale chuťově doladí.
Co je potřeba
- 200 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 vajíčka
- 100 ml zakysané smetany (čím tučnější, tím chutnější)
- 50 ml mléka
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku
- ½ lžičky soli
- 2 velké citrony
- 200 g borůvek
- 200 g moučkového cukru na polevu
Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C), 60–70 minut podle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujete zapíchnutím špejle. Pokud ji z těsta vytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků, chlebíček je hotový. Poté jej nechejte ve formě zcela vychladnout a zpevnit.
Tipy
- Neméně skvostný chlebíček upečete i v pomerančové variantě. K té stačí citronovou šťávu a kůru vyměnit za pomerančovou. Dle velikosti samotného pomeranče pak pracujte s jedním či se dvěma kusy.
- Do těsta můžete přidat i jiné drobné ovoce. Úžasný je například červený rybíz, se kterým bude chlebíček opravdu luxusně svěží. Chybu neuděláte s chuťově výrazným černým rybízem či třešněmi.
Diskuze k článku