Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept

Jak upéct citronový chlebíček s borůvkami a cukrovou polevou | recept. Nebesky vláčný chlebíček z jemného máslového těsta, který se přímo rozplyne na jazyku. Díky přidanému ovoci a výrazné citronové šťávě navíc okouzlí svou nesmírnou svěžestí. Sladká citronová poleva pak chlebíček dokonale chuťově doladí.

Co je potřeba

  • 200 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vajíčka
  • 100 ml zakysané smetany (čím tučnější, tím chutnější)
  • 50 ml mléka
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ½ lžičky soli
  • 2 velké citrony
  • 200 g borůvek
  • 200 g moučkového cukru na polevu

 

1

Máslo pokojové teploty vyšlehejte elektrickými metlami s hnědým cukrem do pěny.

2

K máslové pěně zašlehejte vajíčka.

3

Poté vařečkou promíchejte se zakysanou smetanou a mlékem.

4

Ve větší míse smíchejte prosátou mouku, jedlou sodu, kypřící prášek i sůl a přidejte najemno nastrouhanou kůru z obou citronů.

5

Do mísy se sypkými suroviny po částech přidávejte vyšlehanou máslovou směs a vymíchejte hladké těsto.

6

Na závěr těsto nařeďte šťávou z jednoho citronu a přidejte borůvky. Vše promíchejte, ale opatrně a zlehka, aby se borůvky co nejméně rozpadly.

Použila jsem citron, ze kterého jsem získala 75 ml šťávy a všechnu přidala do těsta.

7

Chlebíčkovou formu či srnčí hřbet vyložte pečicím papírem a urovnejte do ní hotové těsto.

8

Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C), 60–70 minut podle výšky těsta. Před vytažením z trouby raději upečení zkontrolujete zapíchnutím špejle. Pokud ji z těsta vytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků, chlebíček je hotový.  Poté jej nechejte ve formě zcela vychladnout a zpevnit.

9

Zatímco chlebíček chladne připravte si polevu na ozdobení. K té v misce metličkou prošlehejte moučkový cukr se šťávou z druhého citronu. (Opět jsem použila cca 75 ml šťávy). Poleva by měla být řidší konzistence a měla by se jakoby táhnout.

10

Připravenou polevou pak přelijte vychladlý chlebíček a nechejte zaschnout. Jakmile se na jejím povrchu vytvoří křupavá krusta, můžete chlebíček krájet na plátky a s radostí si jej vychutnat.

  • Neméně skvostný chlebíček upečete i v pomerančové variantě. K té stačí citronovou šťávu a kůru vyměnit za pomerančovou. Dle velikosti samotného pomeranče pak pracujte s jedním či se dvěma kusy.
  • Do těsta můžete přidat i jiné drobné ovoce. Úžasný je například červený rybíz, se kterým bude chlebíček opravdu luxusně svěží. Chybu neuděláte s chuťově výrazným černým rybízem či třešněmi.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.