Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládové briošky | recept

Čokoládové briošky | recept. Briošky představují tradiční francouzské pečivo, které se v každé části Francie připravuje jinak. Společným znakem rozličných druhů briošek je pouze ten, že jsou pečeny ze sladkého kynutého máslového těsta. V následujícím článku najdete recept na trochu zdravější a lehčí čokoládové briošky. Ty tradiční jsou totiž připravovány z velkého množství másla a bílé pšeničné mouky.

Co je potřeba

  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 150 g celozrnné špaldové mouky
  • 50 g povoleného másla
  • 125 ml mléka
  • 1 vejce a 1 žloutek na potření
  • 10 g čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 bio vanilkový cukr
  • špetka soli
  • 200 g čokolády
1

Nejprve připravíme kvásek následujícím způsobem: Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme jej lžičkou třtinového cukru a lžičkou mouky a vše zalijeme 60 ml vlažného mléka. Kvásek necháme pod utěrkou vykynout.

2

V jiné míse smícháme změklé máslo s vanilkovým cukrem, přisypeme mouku a sůl, přidáme vejce a přilijeme vykynutý kvásek a zbylé vlahé mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou asi hodinu a půl kynout.

3

Následně z něj na pomoučeném vále vyválíme asi 5 mm silný plát a vykrájíme z něj kolečka o průměru cca 5 - 7 centimetrů (např. pomocí hrnečku nebo sklenice).

4

Na každé kolečko položíme kostičku čokolády a přehneme jej napůl a ještě jednou napůl (viz ilustrační fotografie).

5

Skládáme je po třech do papírových košíčků na muffiny nebo do formy na muffiny vymazané rostlinným olejem, případně do silikonových formiček.

6

Briošky potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody či mléka a necháme je ještě asi 20 minut vykynout na teplém místě. Poté je dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 20 - 25 minut dozlatova.

  • Z uvedeného množství připravíme asi 15 ks briošek.
  • Briošky můžete plnit i jinými náplněmi nebo je upéct bez náplně a podávat mazané třeba máslem a džemem.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.