Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládového beránka na Velikonoce | recept

Čokoládový beránek | recept. Beránek patří mezi obřadní jídla, která se dávají světit v kostele. Beránek je v křesťanství symbol Ježíše Krista jako Vykupitele, který snímá hříchy světa. Zvyk podávat beránka na Boží hod velikonoční je velmi starý, je o něm zmínka dokonce v Bibli. Dříve se obětoval opravdu mladý beránek, ale ne každý si mohl dovolit maso. Chudší lidé proto začali péci beránka z těsta a tento zvyk se dochoval dodnes. Dnes beránka pečeme především z piškotového, třeného nebo tvarohového těsta ve formě.

Co je potřeba

  • 60 g másla nebo Hery
  • 2 žloutky
  • 130 g krupicového cukru
  • 50 g kvalitního kakaa
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1,5 dl mléka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 80 g mletých ořechů
  • sníh ze dvou bílků
  • dle uvážení 30 g rozinek namočených v rumu
1

Nejprve si připravíme těsto na beránka. Vaječné žloutky utřeme v misce s cukrem do pěny, přidáme změklý tuk a znovu utřeme. Do vymíchaného základu přidáme plnotučný kakaový prášek, mleté ořechy, mléko a mouku smíchanou s polovinou prášku do pečiva. Vše dohromady promícháme vařečkou nebo elektrickými šlehacími metlami. Nakonec ušleháme tuhý sníh z bílků a přidáme do připravené směsi v misce. Lehce obracíme a vmícháváme sníh do těsta.

2

Štětečkem nebo mašlovačkou vymažeme formu na beránka ztuženým tukem. Nedáváme příliš velkou vrstvu tuku, aby byl vidět reliéf formy. Nejlepší je nechat formu v chladu a pak vymazávat, tuk na studenou formu rychle přilne v tenké vrstvě. Pak formu vysypeme hrubou moukou.

3

V dalším kroku připravené těsto nalijeme do pečicí formy, nejlépe do roviny s okrajem, přiklopíme druhou částí formy a dáme do předem vyhřáté trouby péci.

4

Moučník pečeme zvolna na spodním roštu při teplotě 170 °C. Beránek se peče v závislosti na nastavení trouby asi 45–60 minut. Po 40 minutách opatrně odstraňte horní díl formy a podle potřeby beránka dopečte. Po vyjmutí z trouby nechte beránka nějakou dobu chladnout, teprve pak ho vyklepněte z formy. Před vyklepnutím můžete příborovým nožem po obvodu uvolnit těsto od okrajů.

5

Hotového beránka nechte vystydnout na kuchyňské mřížce a pak dozdobte. Oči udělejte z rozinek, dejte mu mašli nebo zvonek na krk a polijte polevou nebo pocukrujte.

Množství surovin v receptu je na malou formu. Na větší si znásobte množství. Když vám těsto zbyde, upečte ho v jiných malých formičkách nebo ho rozprostřete na plech a po upečení stočte do rolády.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirka K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články