Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct cukroví plněné ořechy | recept

Ořechy plněné krémem jsou oblíbeným drobným cukrovím nejen na Vánoce a svatby. Spojení ořechového těsta a máslového krému je chuťový zážitek. Ořechy se mohou péci z vlašských i lískových ořechů. Lískové oříšky mají jemnější chuť než vlašské. Vlašský ořech zase zajímavěji a výrazněji chutná. V kombinaci s kakaovým těstem je „vlašák“ jednoznačný vítěz. Cukroví se peče ve formičkách, s těstem se dobře pracuje, nelepí se a je tvárné. Práce bude bavit i děti, plnění formiček je většinou baví.

Co je potřeba

Tmavé těsto:

  • 170 g prosáté hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 130 g másla
  • 70 g strouhaných ořechů
  • 1 žloutek
  • 4 polévkové lžíce kakaa
  • citronová kůra z poloviny citronu

Světlé těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • 50 g ořechů
  • 1 bílek

Náplň:

  • máslo
  • cukr
  • ořechy
1

Z uvedených surovin si připravíme těsta. Sypké suroviny promícháme, pak přidáme vejce, máslo a vše důkladně propracujeme, aby nám vznikla obě těsta. Dáme je nejméně na hodinu odpočinout do chladu. Těsto si můžeme připravit i na později, v chladničce vydrží 3 dny.

2

Z těsta odebíráme kousky a vtlačujeme je do ořechových formiček. Formičky se nemusejí vymazávat, těsto je dostatečně mastné a cukroví se vyklápí velmi snadno. Pečeme nejprve ze světlého těsta a pak teprve z tmavého. Kdyby nám totiž ve formičkách zůstaly tmavé drobečky, ořechy by byly kropenaté. Ořechy pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 7 minut. Každá trouba peče jinak, takže čas je orientační.

3

Upečené cukroví lehkým ťuknutím hranou formičky o podložku vyklopíme. Jde to snadno, cukroví je pevné a neláme se. Po vychladnutí uskladníme na chladném místě. Plníme vždy jednu světlou a jednu tmavou polovinu k sobě. Nepoléváme ani necukrujeme, plníme máslovým krémem.

4

Krém na plnění ořechů si připravíme z utřeného másla, strouhaných ořechů a cukru, popř. kakaa a rumu. Množství a poměr surovin si upravíme podle své chuti a požadovaného množství krému. Ořechy plníme krátce před příležitostí, ke které je plánujeme podávat a skladujeme je v chladu.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct kokosky s medem | recept
Kokosky s medem | recept. Kokosky jsou oblíbené nejen jako vánoční cukroví, ale mohou se upéct kdykoliv celý rok. Jsou trvanlivé, nenáročné na příprav…
Jak upéct rozinkové cukroví | recept
V tuto dobu už mnohé hospodyňky vyhledávají recepty na vánoční cukroví, ať už na stránkách časopisů, nebo na netu. Také se ráda nechávám inspirovat a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.