Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí česnekovo-bylinkové bagety | recept

Domácí česnekovo-bylinkové bagety | recept. Pokud hledáte tip na jednoduché, chutné a zároveň kvalitní pečivo, máme pro Vás vyzkoušený recept na domácí česnekovo-bylinkové bagety. Podobné bagety seženete jako mražený polotovar i rozpečené v supermarketu, suroviny použité pro jejich výrobu však neohlídáte. Kromě kynutí těsta je příprava velmi rychlá, proto si tyto voňavé bagety raději upečte doma z čerstvých ingrediencí.

Co je potřeba

Co je potřeba na těsto:

  • 400 g hladké špaldové mouky (můžete použít klidně celozrnnou) + trocha hrubé na podsypání
  • 5 lžic olivového oleje
  • 250 ml vlahého mléka (lze nahradit vodou)
  • ½ kostky droždí
  • 1 lžička třtinového cukru
  • ½ lžičky soli
  • pečicí papír

Na česnekovo-bylinkové máslo si připravíme:

  • 60 g másla
  • 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl dle chuti
1

Nejprve připravíme z čerstvého droždí, třtinového cukru, 3 lžic špaldové mouky a poloviny vlahého mléka kvásek. Necháme jej pod utěrkou asi 10 minut vzejít. V jiné míse smícháme zbylé vlahé mléko s olivovým olejem, přidáme vzešlý kvásek a nakonec do těsta zapracujeme špaldovou mouku a sůl. Těsto necháme kynout zhruba hodinu na teplém místě.

2

Následně těsto rozdělíme na 2 – 4 stejně velké díly. Z každého kousku vyválíme na pomoučeném vále tenkou bagetu. Bagety několikrát nařízneme nožem, umístíme je na plech vyložený pečicím papírem a necháme je ještě asi čtvrt hodiny kynout.

3

Mezitím smícháme povolené máslo s nasekanými čerstvými bylinkami, prolisovaným česnekem a solí. Měla by vzniknout kašička, kterou poté pomocí lžičky naplníme mezery vzniklé naříznutím baget.

4

Bagety pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova, což trvá v závislosti na velikosti baget asi 40 – 60 minut. Domácí česnekovo-bylinkové bagety se skvěle hodí jako příloha k salátům, středomořským pokrmům, rajčatovým polévkám, ale i grilované zelenině, rybě či masu apod.

Pro přípravu bylinkového másla můžete použít třeba čerstvou petrželku, bazalku, pažitku, saturejku, oregano a mnoho dalších druhů bylinek. Na jaře přidejte klidně i mladé kopřivy, medvědí česnek nebo popenec.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct domácí rohlíky
Jak upéct domácí rohlíky | recept na domácí pečivo. Pečení domácího pečiva se v posledních letech stalo módou. Kdo někdy nezkusil upéct chléb nebo roh…
Jak upéct špaldové housky | recept
Špaldové housky | recept. Už Vás nebaví kupovat si v obchodech pečivo z mraženého polotovaru, které nechutná moc dobře a hlavně nevydrží dlouho čerstv…
Jak zpracovat úrodu dýně Hokkaidó
Dýně Hokkaidó patří mezi velmi oblíbené odrůdy dýně, neboť má jednak všestranné využití v kuchyni, ale také měkkou slupku, která se nemusí loupat…
Jak připravit pikantní džuveč
Jak připravit pikantní džuveč | recept na srbské rizoto. Džuveč je jídlo ze směsi rýže, zeleniny a také masa. Podle doložených historických pramenů má…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.