Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí krekry se sezamovými semínky | recept

Domácí krekry se sezamovými semínky | recept. Drobné slané pečivo se podává jako pohoštění při oslavách spojených s konzumací piva nebo vína a spousta z nás ráda „zobe“ něco večer u televize. Kupované chipsy obsahují příliš mnoho soli a ostatních přídatných látek, které nejsou zdraví prospěšné. Řešením je výroba vlastních sušenek. Nezabere mnoho času, výsledek předčí průmyslově vyráběné a přesně víme, co jíme. Sušenky z našeho receptu se mohou jíst jen tak, nebo je zdobíme různými pikantními pomazánkami, kouskem sýra, olivou...

Co je potřeba

  • 250 g hladké mouky
  • 2 polévkové lžíce oleje (olivový)
  • 1 necelá kávová lžička soli
  • 100 ml vody
  • 100 g másla nebo Hery
  • hrst sezamových semínek
  • trochu kmínu
  • vejce na potření
1

V míse zpracujeme ze všech odměřených surovin těsto. Těsto je pružné, hladké, nelepivé. Necháme ho chvilku odpočinout před dalším zpracováním.

2

Odpočinuté těsto vyvalujeme na pracovní desce na tloušťku asi 2 mm. S těstem se díky přídavku oleje snadno a lehce pracuje. Formičkou vykrajujeme libovolné tvary a skládáme je na plech. Těsto při pečení drží tvar, neroztéká se a proto nemusíme dělat velké rozestupy mezi jednotlivými kousky.

3

Vykrájené kousky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C do lehkého zrůžovění. Místo vajíčka sušenky můžeme potřít pálivým kečupem a posypat bazalkou nebo rozmarýnem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.