Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí perníkové „Lotus sušenky“ | recept

Jak upéct domácí perníkové „Lotus sušenky“ | recept. Výrazně kořeněné, výrazně voňavé, a ještě k tomu nápadně podobné oblíbeným Lotuskám. Sušenky, které si zamilujete doslova na první křupnutí. Kouskům upečeného máslového těsta protknutého třtinovým cukrem a voňavým perníkovým kořením totiž nelze odolat.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 60–70 sušenek  (záleží na jejich tvaru a velikosti)

  • 120 g másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g hladké mouky
  • 20–25 g perníkového koření
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 g soli
  • 50 ml mléka
  • ½ lžičky vanilkového aroma
  • 1 vajíčko na potření sušenek
1

V míse utřete povolené máslo s třtinovým i vanilkovým cukrem a odložte na chvilku stranou.

2

V druhé míse promíchejte mléko se solí a provoňte vanilkovým extraktem.

3

Do ochuceného mléka nasypte mouku, prášek do pečiva a perníkového koření. Koření přidejte dle vlastní chuti. Pokud máte rádi opravdu výrazné chutě a vůně, přidejte plné množství.

4

Promíchanou směs následně zapracujte do máslového základu, který jste si odložili stranou.

5

Vytvořte pevné, tuhé, krásně kompaktní a nedrolivé těsto a v lednici jej nechejte hodinu odpočinout.

6

Poté těsto rozválejte na plát silný přibližně 0,5 cm a vykrajujte z něj sušenky ve tvaru obdélníčku.

  Z těsta můžete vykrájet i jiné tvary a mít tak například sušenková srdíčka, kytičky či měsíčky.

7

Vykrájené těsto skládejte na plech vyložený pečicím papírem a jednotlivé kousky propíchejte vidličkou, tak vytvoříte na upečené sušence krásnou ozdobu.

8

Nakonec je potřete rozšlehaným vajíčkem.

9

Naplněný plech vložte do předehřáté trouby na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚ C) a pečte 10–12 minut. Ještě měkké sušenky vytáhněte a nechejte na plechu dojít a zkřehnout.

Takto upečené sušenky můžete skvěle využít i jako základ pro oblíbený cheesecake. Stačí je pouze rozdrtit, promíchat s patřičným množstvím másla a vzniklou drobenku natlačit do dortové formy.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.