Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí slané pečivo ─ česnekové trojúhelníky | recept

Česnekové trojúhelníky. Toto slané pečivo se výborně hodí ke svačinovým polévkám, např. gulášové, dršťkové, hrachové, ale i bramboračce. Je dobré i jako pohoštění k pivu nebo vínu. Lze jej samozřejmě konzumovat i jen tak, jako kterékoli běžné pečivo. Trojúhelníky jsou velmi chutné, můžete je připravit s náplní podle vaší fantazie. Kdo nemá rád česnek, ať zkusí strouhanou Nivu nebo kostičky anglické slaniny se zelím. Zkrátka co má kdo rád.

Co je potřeba

  • 750 g hladké mouky (nebo chlebové pšeničné tmavé)
  • 400 ml vlažného mléka
  • 100 ml oleje
  • 1 kávová lžička krystalového cukru
  • 2 kávové lžičky soli
  • 42 g droždí (1 kostka) nebo 2,5 kávové lžičky sušeného droždí

Na náplň:

  • 125 g másla nebo Hery
  • asi 20 stroužků česneku (podle chuti a odvahy)
  • sůl
  • sezam, mák, lněné semínko na posyp
1

Z uvedených surovin vypracujeme hladké vláčné těsto. Je-li těsto příliš řídké, přidáme mouku. Mouku přidáváme opatrně, nasypeme-li jí příliš velké množství, těsto se špatně zpracovává. V každé kuchařské knize je psáno, že správně vypracované těsto se nechytá mísy. Tato poučka mě stála hodně nepovedených kynutých těst. Podle mé zkušenosti je lepší trochu řidší těsto, které se lehce mísy chytá. Pečivo je z něj nadýchané, ne tak tuhé.

2

Asi po hodině kynutí (někdy i déle, záleží na okolní teplotě) by mělo být těsto na slané pečivo správně vykynuté. Rozdělíme ho na 4 díly a každý vyválíme do obdélníkového tvaru. Potřeme připravenou, vychladlou náplní a zarolujeme jako roládu. Náplň do tohoto slaného pečiva připravíme velmi jednoduše. Rozehřejeme máslo a přidáme prolisovaný česnek se solí. Roládu přeneseme na vymazaný plech s vyšším okrajem. Plech vymažeme třeba sádlem. Mezi jednotlivými roládami necháváme místo, pečením nabydou a spojí se.

3

Rolády před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem, sezamem, lněným semínkem nebo kmínem. Pak nožem rozkrájíme na trojúhelníky a dáme péct. Slané pečivo pečeme při 180 stupních asi 40 minut. Vyzkoušejte také výborný recept na sladké i slané pečivo z tvarohového těsta v receptáři nápadů pro šikovné ruce HOBBYs.CZ.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.