Co je potřeba

  • 5 žloutků (80 g)
  • 240 g moučkového cukru
  • 16 vanilkového cukru
  • ztužený tuk na vymazání formiček
1

Množství ingrediencí je přepočítáno z receptu, podle kterého se řídily cukrářské výrobny. Z uvedeného množství surovin se upeče 20 kusů rakviček ve vaničkách. Žloutků je 80 g, odpovídá to 5 žloutkům z vajec o váze 53 g, tyto vejce jsou v obchodech značeny písmenem S. Recept jsem vyzkoušela, vše jsem vážila na kuchyňské digitální váze.

2

Vejce rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme co nejjemnější, prosátý moučkový cukr. Cukr musí být jemný, aby se při šlehání dokonale rozpustil. Nedokonale rozpuštěný by klesal ke dnu formičky. Hmota musí být hodně pevná, z vařečky stéká a řetízkuje jako med. Ke konci šlehání přidejte vanilkový cukr. Tvořítka vymažte tenkou vrstvou ztuženého tuku a hmotu nastříkejte pomocí cukrářského pytlíku do poloviny formičky. Naplněné formičky vyskládejte na plech.

3

Vaničky se pečou při počáteční teplotě 160 °C. Jakmile nabudou, snížíme teplotu na 120 °C a dosoušíme je. Dobu musíte „vychytat“, trvá to přibližně 45 minut. Troubu neotvírejte prvních 20 minut pečení. Správně upečená rakvička je uvnitř dutá. Po upečení je nechte mírně vychladnout a teprve pak vyjměte z tvořítek. Do studených rakviček opatrně udělejte ostrou špičkou otvor.

4

Rakvičky plňte těsně před podáváním pevně ušlehanou smetanou ke šlehání. Je možné použít ztužovač, já ho vynechávám. Smetanu můžete, ale nemusíte osladit. Částí šlehačky naplňte korpus (vytvořenými otvory) a zbytek ozdobně nasříkejte nahoru. Použijte řezanou cukrářskou špičku.

5

Rakvičky můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo polít vaječným likérem. Uchovávejte v chladu a co nejrychleji spotřebujte. Upečené nenaplněné korpusy uchovávejte v chladném a suchém prostředí. 

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (2 votes)