Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí žloutkové rakvičky | recept

Domácí žloutkové rakvičky | recept. Rakvičky se šlehačkou už dnes v cukrárnách moc neuvidíte. Je to tím, že mají velmi krátkou trvanlivost. Častěji se dají koupit již upečené nenaplněné korpusy, které přeci jen vydrží déle. Upéct si rakvičky doma není těžké, jediný zádrhel je ten, že cukroví se peče ve formičkách specifického tvaru a ne vždy jsou k dostání. V kuchařských knihách lze najít i recepty na rakvičky pečené bez formiček, přidává se do nich ale malé množství mouky. Pravé rakvičky jsou bezlepkové, jen cukr a žloutky. Místo obdélníkových vaniček si toto oblíbené cukroví upečte třeba ve formičkách na košíčky (i jiných). Budou chutnat stejně dobře.

Co je potřeba

  • 5 žloutků (80 g)
  • 240 g moučkového cukru
  • 16 vanilkového cukru
  • ztužený tuk na vymazání formiček
1

Množství ingrediencí je přepočítáno z receptu, podle kterého se řídily cukrářské výrobny. Z uvedeného množství surovin se upeče 20 kusů rakviček ve vaničkách. Žloutků je 80 g, odpovídá to 5 žloutkům z vajec o váze 53 g, tyto vejce jsou v obchodech značeny písmenem S. Recept jsem vyzkoušela, vše jsem vážila na kuchyňské digitální váze.

2

Vejce rozbijeme a oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme co nejjemnější, prosátý moučkový cukr. Cukr musí být jemný, aby se při šlehání dokonale rozpustil. Nedokonale rozpuštěný by klesal ke dnu formičky. Hmota musí být hodně pevná, z vařečky stéká a řetízkuje jako med. Ke konci šlehání přidejte vanilkový cukr. Tvořítka vymažte tenkou vrstvou ztuženého tuku a hmotu nastříkejte pomocí cukrářského pytlíku do poloviny formičky. Naplněné formičky vyskládejte na plech.

3

Vaničky se pečou při počáteční teplotě 160 °C. Jakmile nabudou, snížíme teplotu na 120 °C a dosoušíme je. Dobu musíte „vychytat“, trvá to přibližně 45 minut. Troubu neotvírejte prvních 20 minut pečení. Správně upečená rakvička je uvnitř dutá. Po upečení je nechte mírně vychladnout a teprve pak vyjměte z tvořítek. Do studených rakviček opatrně udělejte ostrou špičkou otvor.

4

Rakvičky plňte těsně před podáváním pevně ušlehanou smetanou ke šlehání. Je možné použít ztužovač, já ho vynechávám. Smetanu můžete, ale nemusíte osladit. Částí šlehačky naplňte korpus (vytvořenými otvory) a zbytek ozdobně nasříkejte nahoru. Použijte řezanou cukrářskou špičku.

5

Rakvičky můžete pocákat rozpuštěnou čokoládou nebo polít vaječným likérem. Uchovávejte v chladu a co nejrychleji spotřebujte. Upečené nenaplněné korpusy uchovávejte v chladném a suchém prostředí. 

Petr Heřman (neověřeno) | So, 04/20/2019 - 04:37

Mnoho lidí zapomíná, že k dobře ušlehané šlehačce je třeba předem dobře vychladit smetanu ke šlehání a i stejně tak nádobu, v které ji budeme šlehat. Ideálně pak při šlehání zajistit, aby vzduch kolem byl co možná nejchladnější. Za těchto podminek šlehačka je velice rychle ušlehaná a úžasně jemná!

Další zajímavé články

Košíčky s jahodami | recept. Jahody se šlehačkou jsou naprostá klasika. Co si je ale vylepšit upečeným košíčkem z mandlového těsta potřeného čokoládou…
Domácí kremrole | recept. Máte rádi kremrole? A také vás nebaví kupovat je v cukrárně draze? Podle našeho receptu si kremrole snadno upečete doma a na…