Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevné rohlíčky | recept

Dvoubarevné rohlíčky | recept. Pruhované dvoubarevné rohlíčky vzbudí zvědavost každého hosta, kterému je nabídnete. Jsou nejen velmi chutné, ale pozornost poutají i svým netradičním vzhledem. Rohlíčky vypadají pracně, jsou však překvapivě snadné, takže se jich nebojte a rozhodně je vyzkoušejte. Recept je mnohokrát vyzkoušený a osvědčený. Rohlíčky se plní máslovým nebo jiným krémem a dále již nezdobí. Jsou dost zdobné samy o sobě.

Co je potřeba

  • 300 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 90 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • trochu citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 polévková lžíce kakaa
1

Ze všech uvedených surovin, bez kakaa, vypracujeme v míse těsto. Z hotového těsta část (asi pětinu) odebereme a zapracujeme do něj lžíci kakaa. Pořádně prohněteme, aby se kakao stejnoměrně spojilo s těstem. Obě těsta dáme odpočinout na hodinu do chladu.

2

Odpočinutá těsta, každé zvlášť, vyválíme na placku tloušťky asi 2 mm. Tmavé těsto nakrájíme na proužky a poskládáme na světlé těsto (viz ilustrační fotografie). Mezi proužky necháváme mezeru stejně širokou, jako je šířka nařezaných pruhů. Překryjeme papírem na pečení a přejedeme válečkem, aby se obě těsta spojila.

3

Vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku (nebo i jiným) vykrajujeme těsto tak, aby rohlíčky byly pruhované. Tvořítko klademe těsně vedle sebe, abychom měli co nejmenší zbytky (ty už se dají použít jen jako základ pro nepečené cukroví). Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 8 minut. Čas je orientační. Zbytky těsta lze zpracovat dohromady a vykrájet mramorované rohlíčky, které pak slepujeme s pruhovaným a máme rohlíčky jednostranné :D

4

Upečené rohlíčky skladujeme na suchém a chladném místě. Plníme je máslovým krémem nedlouho před příležitostí, ke které se budou podávat. Plnit se mohou i džemem, záleží na vás, čemu dáváte přednost. Přeji vám dobrou chuť.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct mandlové věnečky | recept
Mandlové věnečky | recept. Mandle jako surovina do vánočního pečiva mají vedle oříšků a ořechů široké uplatnění. Nastrouhané se přidávají do těst, cel…
Jak upéct polomáčené derby | recept
Polomáčené derby | recept. Derby pečivo má základ lineckého těsta, které je oblíbenou klasikou vánočního cukroví. V různých variantách a improvizacích…
Jak upéct vločková očka | recept
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.