Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dvoubarevný jahodový koláč s čokoládou a Cottage sýrem | recept

Jak upéct dvoubarevný jahodový koláč s čokoládou a Cottage sýrem | recept. Osvědčené, nestárnoucí a stále dechberoucí spojení jahod s čokoládou, které je ukryto v tomto dvoubarevném koláči, vykouzlí spolu s bílou částí ze smetanového Cottage sýru ten nejvláčnější a nejlahodnější moučník, jaký jste kdy měli tu čest ochutnat.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm

Na tmavé těsto:

  • 150 g másla
  • 100 g kvalitní mléčné čokolády
  • 100 g čokolády na vaření
  • 200 g krupicového cukru
  • 3 vajíčka
  • 80 g hladké mouky

Na světlé těsto:

  • 300 g smetanového Cottage sýru
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • jahody

 (Jahody lze použít jak čerstvé, tak kompotované či mražené. Mražené nechejte předem povolit a dobře okapat. Stejně tak nechejte okapat i jahody kompotované)

 

1

Ve vodní lázni pomalu a za občasného promíchání rozpouštějte máslo s nalámanou čokoládou (oba druhy).

2

Do mírně zchladlé čokoládové polevy vmíchejte krupicový cukr.

3

Poté metličkou zašlehejte jedno vajíčko po druhém.

4

Na závěr vmíchejte prosátou mouku a takto připravené tmavé těsto odložte stranou.

5

Na světlé těsto rozmixujte smetanový Cottage.

Cottage zvolte raději nějaký s tužší konzistencí, který neobsahuje příliš velké množství smetany. Poznáte to tak, že pokud kelímkem lehce zatřesete smetana v něm vyloženě nešplouchá.

6

Do rozmixovaného sýru vešlehejte vajíčka s cukrem, čímž vznikne řídká směs a světlé těsto tím máte připravené.

7

Dortovou formu vyložte pečicím papírem a vyplňte tmavým těstem, na které postupně přilévejte bílou část.

8

Lžičkou či vidličkou obě části protáhněte, tedy propojte tak, aby se vytvořilo krásné mramorování a povrch ozdobte na kousky nakrájenými jahodami.

9

Vložte do trouby vyhřáté na 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) a pečte 50–55 minut. Po vytažení z trouby nechejte koláč při pokojové teplotě ve formě vychladnout a poté rovněž ve formě uložte do lednice, kde krásně zpevní a zatuhne.

  • Snoubení jahod a čokolády je opravdu fantastické. Luxusní chuti ale dosáhnete i s třešněmi, které jsou s čokoládou rovněž báječné. Jejich výraznou chuť ovšem nejlépe doplní čokoláda hořká.  Budete-li tedy koláč připravovat právě z třešní, použijte do tmavého těsta na místo mléčné čokolády čokoládu hořkou, nejlépe 70%.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.