Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept. Kousky příjemně nasládlé dýně, jejíž chuť je pečením ještě umocněna, je ve spojení se slaným sýrem a výrazně česnekovou, tymiánem provoněnou zálivkou naprosto fantastickým, chuťově intenzivním pohoštěním.

Co je potřeba

  • ¾ kg dýně Hokkaido
  • 100 g balkánského sýru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 palice česneku
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
1

Dýni omyjte, rozpulte, vydlabejte a dužinu i se slupkou nakrájejte na plátky silné 1 cm.

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept
2

V misce promíchejte 4 stroužky prolisovaného česneku s tymiánem a olivovým olejem a připravte tak zálivku.

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept
3

Kořeněnou zálivku pak promíchejte s kousky dýně tak, aby každý plátek byl ze všech stran dobře ochucený.

Aroma tymiánu můžete ještě podpořit přidáním několika jeho čerstvých snítek na plech k dýni v průběhu pečení.

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept
4

Společně se zbylými oloupanými stroužky česneku dýni 20–30 minut pečte na plechu vyloženém pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 ˚C (horkovzdušná trouba 180 ˚C), přičemž v půlce pečení dýni posypejte rozdrobeným sýrem.  

Podávejte teplé, nejlépe se smetanovým jogurtem či jiným jemným dipem s jogurtovým základem. Skvělý je jednoduchý bylinkový, v němž jogurt doplníte o směs čerstvých bylinek s trochou zelené cibulky.

Jak upéct dýni hokaido s balkánským sýrem a česnekem | recept

Tipy

  • Upečené stroužky česneku lze využít k dochucení jogurtu servírovaného k upečené dýni. Vidličkou stroužky pouze rozmačkejte a promíchejte s jogurtem. Snadno a lehce tak získáte až neuvěřitelně chutný dip.   
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.