Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct dýňové crinkles | recept na popraskané dýňové sušenky

Jak upéct dýňové crinkles | recept na popraskané dýňové sušenky. Světový hit v podobě těchto efektně vypadajících popraskaných sušenek vás ohromí svou křehkostí, křupavým povrchem, ovšem stále vláčným středem. Odlehčené pak dýňovým pyré a provoněné hřejivým kořením jsou opravdu právem světové.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete přibližně 70 popraskaných sušenek

  • 330 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 250 g třtinového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 g dýňového pyré
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • ½ lžičky mletého badyánu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • moučkový cukr na obalení
1

Do mísy nasypejte mouku, přidejte prášek do pečiva a provoňte veškerým uvedeným kořením.

2

V druhé míse elektrickými metlami vyšlehejte máslo s třtinovým cukrem.

3

Přidejte vajíčka, hezky jedno po druhém, přičemž po přidání vajíčka vždy směs znovu prošlehejte.

4

Nakonec do máslového základu vešlehejte i dýňové pyré.

V určitou chvíli se vám bude zdát, že se směs srazila, ale je to tak v pořádku. Po zapracování do moučné směsi bude těsto tak, jak má být.

5

Dýňovou směs nyní postupně zapracujte do moučné směsi a propojte v celistvé těsto, které je konzistenčně odlišné od klasického sušenkového, tedy pevnějšího těsta. Toto je podobné spíše koláčovému, roztíratelnému těstu.  

Připravené těsto dejte na hodinu do lednice, kde se dýňové pyré částečně vsaje do mouky a těsto tím lehce zpevní.

6

Z vychlazeného těsta pak lžičkou odkrajujte malé nočky, které v moučkovém cukru velice jemně a zlehka v dlaních dotvořte do kuliček. Cukr přitom zbytečně neoklepávejte, jelikož právě ten během pečení vytvoří na sušenkách efektní popraskání. Platí zde, že čím více bude kulička cukrem obalená, tím lépe.

Obalené kuličky pak skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a v předehřáté troubě na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) pečte 12–15 minut tak, aby popraskání již bylo vytvořené, sušenky lehce opečené, ale stále ještě měkké. Po vytažení z trouby je nechejte na plechu jen tak 2 minuty dojít a poté přesuňte na mřížku k úplnému vychladnutí.

  • Kořenící směsi si můžete udělat i více, uložit do sklenice a využít k ochucení dalších pečených dobrot. Například perník upečený s touto směsí je opravdu výtečný. Lze jí ale ozvláštnit i jednoduché muffiny či bábovku.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.