Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept

Jak upéct extra čokoládový pivní koláč | recept. Famózní koláč z tmavého těsta s extra tmavou čokoládovou polevou, jehož nesmírné vláčnosti je dosaženo netradičně – pivem. Vzhledem k barevné kompozici nepřekvapí, že tmavým. Jeho karamelový nádech navíc báječně doplní intenzivní čokoládou chuť.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 80 g tmavého kakaa
  • 250 ml černého piva
  • 220 g Hery
  • 200 ml zakysané smetany (nejlépe 18%)
  • 2 vajíčka

Na polevu:

  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 200 g hořké čokolády či čokolády na vaření
  • 50 g másla

50–100 g hořké čokolády na posypání

1

Do jedné mísy nasypte veškeré suché suroviny potřebné na těsto. To znamená moučkový cukr, prosátou hladkou mouku, kakao a prášek do pečiva.  

2

V druhé, větší míse, prošlehejte vajíčka se zakysanou smetanou.

3

Poté k nim přilijte pivo s rozpuštěnou a vychladlou Herou.

4

Do tekuté směsi po částech pomalu vmíchejte promísené suché suroviny a vypracujte hladké lité těsto.

5

Těstem vyplňte plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) přibližně 50 minut.

6

V průběhu pečení v rendlíku na mírném ohni prohřívejte smetanu s nalámanou čokoládou a máslem. Za pomalého míchání nechejte čokoládu zcela rozpustit a smetanu spojit s máslem. Vznikne tak lesklá a hladká poleva.

7

Polevu rozetřete na vychladlý korpus.

8

Ještě teplou ji zasypte nastrouhanou čokoládou.

Takto připravený koláč nechejte v lednici odpočinout a polevu tím zatuhnout. Ideálně do druhé dne, těsto se krásně proleží a zvláční.

Pro urychlení a usnadnění práce můžete použít i polevu kupovanou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.