Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept. Křehké linecké těsto a vláčná, vanilkou provoněná náplň z tvarohu a máku je naprosto perfektní kombinace, jejímž výsledkem je luxusně vypadající a výborně chutnající koláč. 

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm.

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 60 g cukru moučka
  • 1 vajíčko
  • 2 lžičky strouhané citronové kůry
  • špetka soli

Tvarohová náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 3 vajíčka
  • 40 g mletého máku
  • 140 g krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu či 1 lžičku vanilkového aroma

 

 

1

Ve větší míse spolu důkladně propracujte mouku, cukr, sůl, povolené máslo, vajíčko a citronovou kůru.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
2

Vypracujte kompaktní, tvárné a nelepivé těsto, které dejte do fólie a uložte ho na půl hodiny do lednice.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
3

Vychlazené těsto vyválejte a rozprostřete do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Prsty vytvořte okraje a dno formy na několika místech propíchejte vidličkou. Takto upravené těsto přibližně 10 minut předpékejte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C).

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
4

Mezitím v míse dohladka rozmíchejte tvaroh s vajíčky.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
5

Přidejte cukr, mletý mák a vanilkový extrakt.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
6

Tvarohovou náplň  nalijte na předpečené těsto.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
7

Koláč vložte zpět do trouby a dopékejte při stejné teplotě dalších 45 minut. Okraje koláče by měly být nazlátlé a náplň pevná. Ač je náplň opravdu řídká, pečením zatuhne, nemusíte se bát.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept
8

Upečený koláč nechejte ve formě zcela vychladnout a teprve pak jej krájejte na klínky. Chutím se těžko ubráníte, ale doporučuji před samotným krájením a servírováním nechat koláč alespoň pár hodin uležet a vychladit v lednici. Dokonale tím zvláční.

Jak upéct francouzský koláč s tvarohem a mákem | recept

Tipy

Tvarohovou náplň můžete dotáhnout k dokonalosti, pokud místo vanilkového extraktu či aroma, použijete přímo vanilkový lusk, respektive vyškrábaná semínka z  něj.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články