Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky | recept na glazované bůčkové jednohubky aneb retro jednohubky. Dnešní recept je vzpomínkou na časy, kdy se vepřový bůček těšil velké oblibě a servíroval se na stůl daleko častěji než dnes, kdy je z důvodu určité „nezdravosti“ často opomíjený. Přitom upravený v současném modernějším stylu, dokáže i nyní překvapit a připomenout, že bůček je stále v kurzu.

Co je potřeba

  • 700 g vepřového bůčku vcelku (bez kosti)
  • 2 celé skořice
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5–7 kuliček černého pepře

Na marinádu:

  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 10 lžic třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 limetky

K servírování:

  • salátová okurka
1

Vepřový bůček očistěte, odstraňte kůži a uvařte doměkka v osolené vodě. Pro intenzivnější chuť do hrnce k bůčku přidejte skořici, pepř, kousek zázvor a stroužek česneku.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
2

Mezitím, co se maso vaří, si připravte marinádu. V misce smíchejte sojovou, worcesterovou a rybí omáčku, přidejte mletou papriku, třtinový cukr, prolisované stroužky česneku a šťávu z jedné limetky. Směs v rendlíku svařte do mírného zhoustnutí. Marináda při chladnutí tuhne. Pokud Vám ztuhne až příliš, před jejím použitím ji stačí znovu ohřát na plotně do tekutější podoby.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
3

Po uvaření bůček nakrájejte na jednotlivá sousta.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
4

Zalijte je připravenou marinádou, promíchejte, aby se obalil každý kousek a nechejte naložené alespoň 3 hodiny (klidně i přes noc). V této fázi můžete část marinády oddělit a nechat ji jako dip k upečeným jednohubkám.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
5

Bůček po naložení vyskládejte do zapékací mísy vyložené pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 ˚C po dobu 30–35 min. dozlatova a mírného připečení marinády. Nepečte kousky příliš dlouho, kraje mají tendenci tvrdnout, jsou pak až moc křupavé.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
Jak upéct glazované bůčkové jednohubky
6

Upečené jednohubky servírujte například na okurce, ze které pomocí škrabky na brambory vytvoříte proužky. Proužky okurky servírujte společně s dipem v podobě zbylé marinády.

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky

Tipy

Tyto jednohubky můžete s gustem servírovat i jako plnohodnotný oběd v podobě pečených bůčkových kousků s bramborou kaší.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso
Jak připravit minutku z vepřového masa
Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso. Jestliže se rozhodnete maso podle následujícího receptu připra…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.