Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky

Jak upéct glazované bůčkové jednohubky | recept na glazované bůčkové jednohubky aneb retro jednohubky. Dnešní recept je vzpomínkou na časy, kdy se vepřový bůček těšil velké oblibě a servíroval se na stůl daleko častěji než dnes, kdy je z důvodu určité „nezdravosti“ často opomíjený. Přitom upravený v současném modernějším stylu, dokáže i nyní překvapit a připomenout, že bůček je stále v kurzu.

Co je potřeba

  • 700 g vepřového bůčku vcelku (bez kosti)
  • 2 celé skořice
  • 1 stroužek česneku
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 5–7 kuliček černého pepře

Na marinádu:

  • 6 lžic sojové omáčky
  • 2 lžíce worcesterové omáčky
  • 5 lžic rybí omáčky
  • 10 lžic třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z 1 limetky

K servírování:

  • salátová okurka
1

Vepřový bůček očistěte, odstraňte kůži a uvařte doměkka v osolené vodě. Pro intenzivnější chuť do hrnce k bůčku přidejte skořici, pepř, kousek zázvor a stroužek česneku.

2

Mezitím, co se maso vaří, si připravte marinádu. V misce smíchejte sojovou, worcesterovou a rybí omáčku, přidejte mletou papriku, třtinový cukr, prolisované stroužky česneku a šťávu z jedné limetky. Směs v rendlíku svařte do mírného zhoustnutí. Marináda při chladnutí tuhne. Pokud Vám ztuhne až příliš, před jejím použitím ji stačí znovu ohřát na plotně do tekutější podoby.

3

Po uvaření bůček nakrájejte na jednotlivá sousta.

4

Zalijte je připravenou marinádou, promíchejte, aby se obalil každý kousek a nechejte naložené alespoň 3 hodiny (klidně i přes noc). V této fázi můžete část marinády oddělit a nechat ji jako dip k upečeným jednohubkám.

5

Bůček po naložení vyskládejte do zapékací mísy vyložené pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 ˚C po dobu 30–35 min. dozlatova a mírného připečení marinády. Nepečte kousky příliš dlouho, kraje mají tendenci tvrdnout, jsou pak až moc křupavé.

6

Upečené jednohubky servírujte například na okurce, ze které pomocí škrabky na brambory vytvoříte proužky. Proužky okurky servírujte společně s dipem v podobě zbylé marinády.

Tyto jednohubky můžete s gustem servírovat i jako plnohodnotný oběd v podobě pečených bůčkových kousků s bramborou kaší.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články