Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečné řezy i pro diabetiky | recept

Jablečné řezy | recept. Moučníky z jablek se nikdy neomrzí. Jablka jsou dostupná po celý rok a ten, kdo nemá vlastní sad, má možnost si je na podzim natrhat v opuštěných zahradách nebo u polních cest. Ostatní musejí vzít zavděk jablky z obchodů. Ale i tam se dají koupit kvalitní jablka a pokud probíhá zrovna akce, bývá i cena velmi příznivá. Následující moučník obsahuje poměrně velké množství jablek. Přijde vhod těm, kteří se potřebují zbavit loňské úrody ve sklepech. Na jablečné řezy se mohou použít i méně kvalitní plody.

Co je potřeba

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 250 g másla nebo Hery
  • 4 polévkové lžíce studeného mléka
  • 3 polévkové lžíce cukru nebo umělé sladidlo
  • 1 celé vejce
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • asi 1,5 kg jablek
  • 2 vanilkové pudinky
  • několik lžic rumu nebo náhradu rumovou tresť
1

Polohrubou mouku promíchejte v míse s cukrem a pečivovým práškem. Přidejte celé vejce, změklý tuk pokrájený na menší kousky, mléko a rukama zpracujte těsto. Hotové těsto rozdělte na dvě stejné části a nechte odpočinout po dobu přípravy jablek.

2

Zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka. Jablíčka omyjte, vykrojte jádřinec a pokrájejte na tenké plátky. Místo krájení plátků můžete jablka rozstrouhat na hrubším struhadle, záleží na vás. Do připravených jablek nasypte pudinkové prášky, přidejte několik lžic rumu nebo tresti a promíchejte.

3

V dalším kroku vymažte plech s vyšším okrajem tuhým tukem a vysypte moukou nebo použijte papír na pečení. Jeden díl připraveného a odpočinutého těsta rozválejte na přichystaný plech.

4

Na vyválené těsto rovnoměrně rozložte nakrájená jablka a upěchujte je pomocí obracečky nebo rukou (viz ilustrační fotografie).

5

Druhý díl těsta vložte mezi dva archy papíru na pečení a vyválejte jej na velikost plechu. Mezi dvěma papíry se těsto válí proto, aby se nemuselo podsypávat moukou. Těsto se při vyvalování lepí na podložku a přidáním mouky se zhorší kvalita těsta.

6

Z těsta sloupněte vrchní pečicí papír a přiložte těsto na jablka, papírem navrch (viz ilustrační obrázek). Válečkem těsto přimáčkněte na jablečnou vrstvu a papír opatrně sloupněte. Přečnívající okraje těsta odřízněte a použijte na zakrytí nedokonalostí.

7

Nakonec vidličkou propíchejte horní část moučníku, aby mohla unikat pára a netvořily se boule. Pečte při teplotě 180 °C asi 30 minut dorůžova. Po vyjmutí z trouby potřete rozpuštěným máslem s rumem. Po vychladnutí krájíme a kdo může, pocukruje si. Koláč je křehký.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články