Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jablečný koláč s marcipánovým krémem | recept

Jak upéct jablečný koláč s marcipánovým krémem | recept. Krém ze sladkého marcipánu a zakysané smetany je poměrně neobvyklým doplněním jablek nanesených na těstě. Ale opravdu vynikajícím. Nastrouhaná jablíčka se spolu s krémem zaslouží o naprostou vláčnost koláče, a navíc mu dodají velice příjemně sladkou a lahodnou chuť.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm

Těsto:

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g Hery
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • 1 lžička prášku do pečiva

Náplň:

  • 4 menší jablka

Marcipánový krém:

  • 100 g marcipánu
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • drcené mandle na posypání

 

 

1

Z mouky, Hery, cukru, vajíček a prášku do pečiva vypracujte v míse pevné, nelepivé a tvárné těsto. Těsto dejte alespoň na půl hodiny vychladit do lednice.

2

Mezitím nahrubo nastrouhejte marcipán a rozdělejte jej se zakysanou smetanou.

3

Přidejte vajíčka, kukuřičný škrob, cukr a řádně promíchejte.

4

Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte.

5

Vychlazené těsto vyválejte a přeneste do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Prsty dotvarujte okraje, které zabrání vytékání náplně.

6

Na těsto rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka. Šťávu, kterou v mezidobí pustily, slijte.

7

Jablka zalijte marcipánovým krémem.

8

Nakonec posypte sekanými mandlemi. Takto připravený koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 190 °C  (horkovzdušná trouba 170 ° C), asi 50 - 55 minut  (do doby, než krém s mandlemi krásně zezlátne). Ve formě pak koláč nechejte zcela vychladnout.

9

Koláč je výborný v den upečení, kdy je korpus křehký. Opravdu vynikající je alespoň den odleželý v lednici.

Doporučuji vyzkoušet i verzi s hruškami, kterými nahradíte jablka. Kombinace hrušek a marcipánu je opravdu skvostná.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.