Co je potřeba

Na těsto:

  • 4 celá vejce
  • 120 g krupicového cukru
  • 1/2 dl oleje
  • 1 dl vlažné vody
  • 200 g polohrubé mouky
  • polovina balíčku pečivového prášku

Na krém:

  • 1/2 kg jahod
  • 1 vanilkový pudink
  • 250 g másla
  • 150 g moučkového cukru

Na dokončení:

  • čerstvé jahody
  • jahodový džem
  • čokoládová poleva
1

Nejprve si připravíme těsto na korpus. V hlubší misce ušleháme 4 celá vejce s krupicovým cukrem. Když směs zvětší objem a je napěněná, vešleháme olej.

2

V jiné nádobě promícháme mouku s práškem do pečiva. Promícháme důkladně, aby nám pečivový prášek v mouce neudělal hrudky. Promíchané sypké suroviny přidáme do šlehané směsi, vymícháme, přidáme vodu a několik minut promícháváme.

3

Takto připravený základ nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Já doporučuji plech vyložit papírem na pečení a na něj těsto rozetřít. Papír lze poté z pečeného plátu krásně sloupnout (toto těsto je výborné na roládu, stačí papír s ještě teplým těstem srolovat a po vychladnutí roládu plnit). Těsto pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C.

4

Jahody důkladně očistíme, opláchneme a rozmixujeme. Vmícháme do nich 1 balíček vanilkového nebo smetanového pudinku a prošleháme. Jahody s pudinkem uvaříme jako běžný pudink z mléka. Hotovou jahodovou směs necháme vychladnout.

5

V dalším kroku utřeme máslo s cukrem do pěny. Pokud chceme připravit lehčí variantu, místo másla vezmeme kostku tvarohu, kterou rozředíme trochou mléka, popřípadě použijeme tvaroh z vaničky, ten je řidší a mléko nepřidáváme.

6

Do utřeného másla nebo tvarohu po lžících přidáváme jahodový pudink. Před každým dalším přidáním pudinku do másla musí být předcházející dávka důkladně zašlehaná, jinak se krém srazí. Na chuti moučníku to neubere, ale vzhledu to uškodí.

7

Upečený korpus potřeme pouze slabou vrstvou jahodového džemu, aby se těsto nerozmáčelo. Na džem navrstvíme připravený máslový nebo tvarohový krém a poklademe rozpůlenými jahodami. Nakonec polijeme čokoládovou polevou či želatinou.

8

Připravený jahodový moučník necháme ztuhnout v chladu a následně jej krájíme na porce. Na talíři zdobíme například lístkem máty nebo meduňky. Přeji vám dobré chutnání!

Tipy

Do krému místo másla můžete přidat 250 g měkkého tvarohu. Budete mít dietnější, odlehčenou verzi, která také chutná výborně.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
4.88889
Average: 4.9 (9 votes)