Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jahodový koláč z podmáslí | recept

Jahodový koláč | recept. Jahodové koláče neodmyslitelně patří k tomuto ročnímu období. Jejich variabilita je poměrně široká, ale jak se říká, v jednoduchosti je krása. Tento recept vypadá na první pohled naprosto obyčejně, lité těsto a drobenka. Neobvyklou přísadou je v jahodovém koláči podmáslí, které dodá těstu na vláčnosti, nadýchanosti a zároveň i lehké nakyslosti. Nenechte se tedy na první pohled zmást. Tímto koláčem určitě zabodujete a budete se k němu často vracet, i díky tomu, že lze jednoduše obměňovat použité ovoce.

Co je potřeba

Na těsto budeme potřebovat:

  • 500 g jahod
  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 500 ml podmáslí
  • 125 ml rostlinného oleje

Na drobenku si připravte:

  • 130 g hrubé mouky
  • 60 g másla
  • 130 g krupicového cukru (můžete použít i třtinový)
1

V prvním kroku si připravíme jahody. Zbavíme je šťopek, omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Pokud bychom používali mražené jahody, necháme je povolit a trochu slijeme vodu, kterou pustí. Poté se pustíme do přípravy těsta. Do menší mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva.

2

Do jiné mísy rozklepneme vejce a přisypeme cukr. Obě suroviny vyšleháme do pěny. Následně do vaječné směsi přidáme prosátou mouku, promícháme. Nakonec vlijeme podmáslí a olej, všechno zpracujeme na měkké těsto.

3

V dalším kroku plech lehce polijeme vodou, aby pečicí papír, kterým plech potáhneme, lépe přilnul a těsto nám šlo dobře rozprostřít. Na plech vyložený pečicím papírem opatrně nalijeme připravené těsto. .

4

Troubu předehřejeme na teplotu 220 ˚C, u horkovzdušné trouby nastavte teplotu přibližně o 20 °C méně. Připravené těsto rovnoměrně poklademe nakrájenými jahodami. .

5

V hlubší míse si připravíme drobenku. Připravíme ji tak, že do mísy nasypeme cukr i mouku a přidáme na kostky nakrájené máslo. Drobenku propracujeme pomocí prstů a posypeme jí koláč.

6

Plech vložíme doprostřed trouby a pečeme přibližně 40 minut, dokud drobenka nezezlátne. Koláč můžeme podávat i vlahý nakrájený na řezy. Přeji vám dobré chutnání!

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.