Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jarní dort s tulipány | recept

Jarní dort s tulipány | recept. Jaro je tady a s ním konečně i rozkvetlé květiny, kterých však není nikdy dost. Oslavte proto příchod jara i v kuchyni a upečte si jarní dort s tulipány podle našeho receptu. Postup je velmi rychlý a jednoduchý, dort navíc není příliš sladký ani tučný.

Co je potřeba

Co je potřeba pro přípravu těsta:

  • 3 vejce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce vody
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva

Na krém budeme potřebovat:

  • 1 tučný měkký tvaroh
  • 1 smetana ke šlehání
  • ztužovač šlehačky
  • 50 g moučkového cukru

Na květinové ozdoby si připravte:

  • Marcipán (pravý či falešný ze sušeného mléka)
  • Potravinářské barvivo (nejlépe z přírodních surovin, které seženete v některých prodejnách se zdravou výživou a samozřejmě na internetu)
1

Těsto na korpus připravíme následujícím způsobem: vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme vodu a olej a nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto důkladně rozšleháme.

2

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a vlijeme do ní připravené těsto.

3

Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 - 20 minut.

4

Mezitím vyšleháme dobře vychlazenou smetanu smíchanou se ztužovačem šlehačky, přidáme tvaroh a cukr a vše dobře rozmixujeme.

5

Marcipán obarvíme pomocí potravinářského barviva (dle návodu na obalu). Následně z něj tvarujeme libovolné jarní květiny. Zkuste z oranžově, žlutě nebo červeně obarveného marcipánu uválet kuličku, protáhněte ji do tvaru tulipánu a poté pomocí nože nařízněte ve středu kříž. Do středu poté stačí obtisknout brčko. Ze zeleného marcipánu vyválejte stonek a listy. Fantazii se však meze nekladou, jednotlivé okvětní lístečky je možné vyrobit pomocí vykrajovačky (na internetu seženete i sady pro vykrajování květin, případně nástroje k jejich vytvarování).

6

Korpus také necháme vychladnout a poté jej potřeme (nebo nazdobíme pomocí cukrářského sáčku) tvarohovo-smetanovým krémem a následně jej dozdobíme marcipánovými tulipány.

Pokud chcete korpus namazat i uvnitř (ať již krémem, tvarohem nebo třeba džemem), upečte jej nejlépe z dvojnásobné dávky. Korpus z výše uvedeného množství surovin je asi 2 cm vysoký.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na domácí Ferrero Rocher
Jak na domácí Ferrero Rocher | recept na domácí ferrero kuličky. Kdo by nemiloval, luxusní pochoutku zvanou Ferrero Rocher, že? Jemnou, vláčnou, krémo…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.