Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jemné koláčky s jablečnou náplní | recept

Jak upéct jemné koláčky s jablečnou náplní | recept. Zprvu křehké, později vláčné, ale pokaždé jedinečné, takové jsou tyto koláčky. Na másle podušená a cukrem proslazená jablíčka jsou ve spojení s jemným jakoby piškotovým těstem doslova neodolatelná. 

Co je potřeba

S uvedeným množstvím upečete přibližně 40 malých koláčků

Na těsto:

  • 220 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g moučkového cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva

Na jablečnou náplň:

  • 3 jablka
  • 30 g másla
  • 4–5 lžic krupicového cukru (dle kyselosti jablek)
  • 10 ml citronové šťávy
1

Do rozpuštěného másla přidejte oloupaná, nadrobno nakrájená jablka, cukr a citronovou šťávu. Společně na prudkém ohni 5–8 minut vařte, dokud se z pánve neodpaří veškerá tekutina. Podušenou směs nechejte zchladnout.

2

Mezitím začněte připravovat těsto tím, že v míse metličkou prošleháte vajíčko s cukrem do bělavé pěny.

3

Přisypte mouku, prášek do pečiva a dohromady s povoleným máslem vypracujte hladké, měkké a krásně tvárné těsto, které nelepí.

4

Z těsta tvarujte menší kuličky, v přiměřených rozestupech je skládejte na plech vyložený pečicím papírem a palcem do nich udělejte důlek.

5

Do každého důlku pak rozdělte jablečnou náplň a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které koláčky pečte 15–20 minut do lehkého zezlátnutí okrajů. Po upečení ihned sejměte z plechu a nechejte chladnout na mřížce.

Koláčky uskladněte do vzduchotěsné nádoby a nechejte alespoň den proležet, aby lahodně zvláčněly.

Pozn.: Před vložením do trouby můžete koláček ozdobit ještě rozinkou

  • Náplň báječně provoní a ochutí trochu skořice či vanilkový cukr, kterým lze nahradit část krupicového cukru
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články