Jak upéct kakaový chlebíček se sušeným ovocem | recept na moučník. Zkuste upéct podle následujícího receptu chlebíček, který je svou konzistencí velice podobný oblíbenému moučníku brownies - je stejně tak temný, vláčný, uvnitř až mokrý, ale na povrchu pevný. Navíc je zpestřený pořádnou dávkou sušeného ovoce a oříšků.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá chlebíčkové formě o délce 30 cm
100 g sušených fíků
100 g rozinek
50 g sušených meruněk
60 g másla
200 ml vroucí vody
100 g lískových oříšků (lze i vlašské oříšky)
60 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1-2 lžíce tmavého kakaa
špetka mletého hřebíčku
2 vajíčka
75 g krupicového cukru
50 ml rumu
1
Sušené ovoce, kromě rozinek, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy společně s máslem, které by mělo mít pokojovou teplotu.
2
Ovoce s máslem zalijte vroucí vodou a promíchávejte tak dlouho, dokud semáslo nerozpustí. Takto nechejte vychladnout.
3
Do větší mísy vsypejte mouku, prášek do pečiva, kakaoa mletou skořicis hřebíčkem. Vše dohromady promíchejte.
4
Vajíčka s cukrem a rumem vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.
5
Ušlehanou směs vlijte do mísy s moučnou směsí a zlehka propracujte.
6
Do tmavého těstapřisypte nahrubo nasekané oříšky.
7
Na závěr zapracujte vychladlé sušené ovoce i se zbylou tekutinou.
8
Důkladně promíchané a poměrně řídké těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) asi hodinu. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a pokud na ni neulpí vlhké drobky, chlebíček je hotový.
9
Kakaový chlebíček nechejte ve formě zcela vychladnout, před prvním ochutnáním doporučuji nechat jej přes noc odpočinout v lednici.
Tipy
Přidávané sušené ovoce můžete obměnit dle momentální chuti a možností. Doporučuji zachovat fíky či rozinky, jelikož jsou příjemně sladké. V chlebíčku krásně vypadají například sušená jablka, hrušky, ale i jahody.
Diskuze k článku