Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kakaový chlebíček se sušeným ovocem | recept na moučník

Jak upéct kakaový chlebíček se sušeným ovocem | recept na moučník. Zkuste upéct podle následujícího receptu chlebíček, který je svou konzistencí velice podobný oblíbenému moučníku brownies - je stejně tak temný, vláčný, uvnitř až mokrý, ale na povrchu pevný. Navíc je zpestřený pořádnou dávkou sušeného ovoce a oříšků.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá chlebíčkové formě o délce 30 cm

  • 100 g sušených fíků
  • 100 g rozinek
  • 50 g sušených meruněk
  • 60 g másla
  • 200 ml vroucí vody
  • 100 g lískových oříšků (lze i vlašské oříšky)
  • 60 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1-2 lžíce tmavého kakaa
  • špetka mletého hřebíčku
  • 2 vajíčka
  • 75 g krupicového cukru
  • 50 ml rumu

 

1

Sušené ovoce, kromě rozinek, nakrájejte na malé kousky a vložte do mísy společně s máslem, které by mělo mít pokojovou teplotu.

2

Ovoce s máslem zalijte vroucí vodou a promíchávejte tak dlouho, dokud se máslo nerozpustí. Takto nechejte vychladnout.

3

Do větší mísy vsypejte mouku, prášek do pečiva, kakao a mletou skořici s hřebíčkem. Vše dohromady promíchejte.

4

Vajíčka s cukrem a rumem vyšlehejte elektrickými metlami do pěny.

5

Ušlehanou směs vlijte do mísy s moučnou směsí a zlehka propracujte.

6

Do  tmavého těsta přisypte nahrubo nasekané oříšky.

7

Na závěr zapracujte vychladlé sušené ovoce i se zbylou tekutinou.

8

Důkladně promíchané a poměrně řídké těsto vlijte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) asi hodinu. Ke konci pečení vpíchněte do těsta špejli a pokud na ni neulpí vlhké drobky, chlebíček je hotový.

9

Kakaový chlebíček  nechejte ve formě zcela vychladnout, před prvním ochutnáním doporučuji nechat jej přes noc odpočinout v lednici.

Přidávané sušené ovoce můžete obměnit dle momentální chuti a možností. Doporučuji zachovat fíky či rozinky, jelikož jsou příjemně sladké. V chlebíčku krásně vypadají například sušená jablka, hrušky, ale i jahody.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.