Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kefírovou bublaninu s mandlovo-makovou žmolenkou | recept

Jak upéct kefírovou bublaninu s mandlovo-makovou žmolenkou | recept. Úžasně vláčné i příjemně svěží kefírové těsto zasypané kousky sladkého ovoce a k tomu navíc obohacené o božskou mandlovo-makovou žmolenku znamená jediné, a to, že se z koláče ve stylu bublaniny stane moučník přímo dechberoucí.

Co je potřeba

Na žmolenku:

  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 70 g moučkového cukru
  • 50 g mletého máku
  • 1 bílek

Na těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 ml kefíru
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g másla
  • 3 vajíčka

1 velká plechovka kompotovaných meruněk – lépe však meruněk čerstvých

(s mandlovo-makovou žmolenkou báječně ladí i švestky či jablka)

1

Na žmolenku v misce promíchejte sypké suroviny.

2

Postupně do nich zapracujte bílek a vytvořte vlhkou, mírně lepivou žmolenku, která připomíná spíše šťavnaté těstíčko.

3

Do nádoby vhodné ke šlehání vsypte moučkový i vanilkový cukr, přidejte vajíčka, rozpuštěné a vychladlé máslo a vlijte kefír či podmáslí. Ručními elektrickými metlami prošlehejte.

4

Tekutou část vlijte do mísy, ve které jste promíchali hladkou a polohrubou mouku s práškem do pečiva a vymíchejte hladké, lité těsto.

5

Vzniklým těstem vyplňte pečicím papírem vyložený plech s vyšším okrajem o velikosti přibližně 20×30 cm.

6

Na těsto vyskládejte na plátky nakrájené a dobře okapané meruňky.

7

Nakonec ozdobte kousky žmolenky.

8

Poté pečte v předem vyhřáté troubě na 175 °C (horkovzdušná trouba 155 °C), 50–55 minut do zezlátnutí.

  • Žloutek zbylý z přípravy drobenky můžete zužitkovat do kefírového těsta coby žloutek navíc.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.