Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kešu penízky | recept

10. Listopad 2020

Jak upéct kešu penízky | recept na vánoční cukroví. U většiny vánočního cukroví hrají prim vlašské či lískové oříšky. Pusťte nyní do hlavní role jiný druh oříšků – kešu! Chuťově zajímavé, netradiční a do cukroví méně využívané. Docílíte úžasného cukroví na styl suchárku či sušenky, které, ač by se mohlo zdát, rozhodně není suché a dusivé. Omega 3 mastné kyseliny zapracují dokonale. No a vlastně tedy tím pádem je zdravé cukroví na světě.

Co je potřeba

Uvedené množství je na cca 30 penízků.

Těsto:

  • 100 g moučkového cukru
  • 100–110 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 100 g sekaných kešu oříšků

+ na obalení:

  • sekané kešu oříšky – dle potřeby

+ na potření:

  • 1 žloutek
  • 2 lžíce mléka

+ na ozdobu:

  • kešu oříšky vcelku – podle počtu kusů penízků
1

100 g povoleného másla utřete dohladka.

2

Postupně do něj zapracujte moučkový a vanilkový cukr a opět utřete téměř do pěny.

3

Do takto připraveného oslazeného másla přidejte mouku, prášek do pečiva a najemno nasekané kešu oříšky.

4

Vypracujte tvárné těsto. V této chvíli, pokud těsto nedrží dobře dohromady, přidejte máslo dle potřeby. Pokud je naopak těsto až moc mastné, předejte ještě pár sekaných oříšků či jemně zaprašte moukou.

5

Z těsta vytvořte válečky o průměru 2 cm a obalte je v nasekaných oříšcích. Valečky dejte na hodinu odležet do chladu. Před krájením je můžete na pár minut přesunout do mrazáku, budou se z nich pak lépe krájet kolečka.

6

Po náležitém vychlazení ukrajujte z válečku plátky asi 1 cm široké. Do vzniklého kolečka vtlačte celý kešu oříšek a potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem.

7

Vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 200 °C přibližně 10 minut. Po vyndání z trouby se penízky jeví jako nedopečené, jsou značně měkké, ale při chladnutí krásně dojdou.

8

Kešu penízky nechte pár dnů rozležet a podávejte.

Válečky dělejte opravdu menšího průměru, penízky se v troubě totiž dosti roztečou. Sama jsem do trouby dávala velikost cca koruny a z trouby vytáhla téměř velikost padesátikoruny. S tím souvisí i fakt, že je lepší na plech penízky vyskládat s většími mezerami mezi sebou.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.