Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct koláč s dýňovou nádivkou a karamelizovanými ořechy

Jak upéct koláč s dýňovou nádivkou a karamelizovanými ořechy

Atraktivní vzhled, honosný název, přitom tak snadný recept. Výsledek snadné přípravy vás navíc uchvátí mimořádnou chutí a vůní. Koláč z jemného těsta doplněný hojnou vrstvou smetanovo-dýňové nádivky a ozdobený karamelizovanými ořechy je opravdu mimořádnou harmonií jemných chutí a vůní.

Co je potřeba

Pro uvedené množství surovin využijte na tento dýňový koláč plech o rozměrech 30×40 cm

Na jemné těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 100 g másla
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3 lžíce studené vody

Na smetanově jemnou dýňovou nádivku:

  • 600 g jemného dýňového pyré
  • 2 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce třtinové melasy
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • špetka muškátového oříšku

Na mimořádně snadné karamelizované oříšky:

  • 200 g směsi neloupaných mandlí a vlašských ořechů (na celou porci lze využít jen vlašské ořechy)
  • 100 g třtinového cukru
  • 50 g másla
1

Mimořádně snadná příprava, která vás na tomto receptu spolu s atraktivním vzhledem hotového koláče doslova uchvátí, začíná vypracováním jemného těsta. Na to v míse jednoduše propracujte veškeré uvedené suroviny kromě vody. Tu přidejte až ve chvíli, kdy směs bude mít konzistenci jemné drobenky. Voda drobenku dokonale spojí a vznikne tak tvárné a nelepivé těsto tužší konzistence.

Vypracované jemné těsto pak vyválejte na tenký plát a vyložte jím plech s pečicím papírem. Pro tuto chvíli plech s těstem na koláč odložte stranou a začněte s rovněž snadnou přípravou mimořádných karamelizovaných ořechů.

vypracování jemného těsta na koláč
2

Na karamelizované ořechy v míse smíchejte nahrubo nasekané neloupané mandle s ořechy a třtinovým cukrem. Důkladně promíchejte a přibližně jednou třetinou směsi posypte jemné těsto připravené na plechu. Těsto na koláč s ořechovou směsí dejte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) předpéct, a to na cca 20 minut.

promíchání ořechové směsi na karamelizované ořechy
zasypání jemného těsta ořechovou směsí
3

Poté zbytek ořechové směsi promíchejte s rozpuštěným máslem a odložte stranou.

doplnění ořechové směsi rozpuštěným máslem
4

Nyní v jemném dýňovém pyré rozmíchejte vejce.  

zahájení přípravy dýňové nádivky rozmícháním vajíček v dýňovém pyré
5

Oslaďte cukrem, provoňte uvedeným kořením a doplňte třtinovou melasou.

oslazení a ochucení dýňové nádivky na koláč
6

Na závěr dýňovou nádivku zjemněte smetanou.

zjemnění dýňové nádivky na koláč smetanou
7

Příjemně voňavou, smetanově jemnou dýňovou nádivku následně rozlijte na předpečený základ na koláč s ořechy.

nanesení dýňové nádivky na předpečené jemné těsto s ořechy
8

Před vrácením jemného koláče do trouby ještě na dýňovou nádivku rozmístěte ořechovou směs (karamelizované ořechy).  Teprve poté v troubě při stejné teplotě dopékejte 30–40 minut.

rozmístění karamelových ořechů na dýňovou nádivku

Tipy

  • Místo směsi v receptu uvedeného koření můžete do jemného koláče, respektive do smetanově jemné dýňové nádivky použít i klasické perníkové koření, které je v obchodech snadno k sehnání a současně si tím ještě víc ulehčíte již tak snadnou přípravu koláče. 
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články