Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept

Jak upéct  kořeněný hruškový perník se skořicovým karamelem | recept. Mimořádně vláčný a voňavý moučník plný výrazného hřejivého koření a hrušek, který je coby obrácený koláč navíc obohacený o luxusní karamelovou vrstvu se skořicí.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá dortové formě o průměru 23 cm

Na skořicový karamel:

  • 60 g třtinového cukru
  • 50 ml vody
  • 60 g másla
  • 1 lžička mleté skořice

Na perníkové těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
  • 100 ml stolního oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • najemno nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 3 hrušky
1

Nejdříve v kastrůlku rozpusťte cukr s vodou.

2

Jakmile je cukr rozpuštěný, přidejte máslo a skořici a na mírném ohni pomalu míchejte do rozpuštění másla.

3

Teplý skořicový karamel vlijte na dno dortové formy.

4

Poklaďte tenkými plátky oloupaných hrušek.

5

Nyní v míse prošlehejte olej s vajíčky, zázvorem a citronovou kůrou.

6

Přisypte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici i hřebíček a vypracujte hladké těsto.

7

Vymíchané těsto poté v rovnoměrné vrstvě naneste na hrušky ve formě a vložte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 ° C), v níž perník 40 minut pečte. Následně nechejte ve formě zcela vychladnout a pak vyklopte korpusem dolu.

Před podáváním můžete povrch pokapat sladkým datlovým sirupem.

 

  • Namísto skořice a hřebíčku můžete těsto provonět směsí perníkového koření.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články