Co je potřeba

Těsto:

  • 250 g polohrubé mouky
  • špetka prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 150 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vaječný žloutek

Náplň:

  • jahody
  • 1 smetana ke šlehání
  • moučkový cukr
  • želatina
  • čokoláda
1

Mouku prosijeme s jemně strouhanými loupanými mandlemi nebo koupenou mandlovou moukou a práškem do pečiva. Přidáme změklý tuk a žloutek. Rukama vypracujeme tužší těsto a necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Pak těstem plníme formičky – košíčky. Košíčky upečeme při teplotě 170 °C do zrůžovění. Ještě horké je z formiček vyklepneme, jde to lehce.

2

Vychladlé košíčky uvnitř potřeme rozpuštěnou čokoládou. Čokoládu na vaření rozpustíme ve vodní lázni se ztuženým nebo kokosovým tukem. Čokoláda a tuk mají být v poměru 5:1. Čokoládu nanášejte lžičkou nebo cukrářským štětečkem.

3

Vychlazenou smetanu ke šlehání ušleháme dotuha. Před koncem šlehání přidáme cukr podle chuti. Ušlehanou smetanu zpevníme želatinovým ztužovačem podle návodu na obalu. Pro rychlou konzumaci stačí do šlehačky přidat ztužovač, šlehačka vydrží několik hodin pevná.

4

Do košíčků dáme lžíci ušlehané smetany a ozdobíme jahodami. Drobnější jahody mohou zůstat vcelku, větší nakrájíme na plátky. Zdobíme lístky máty nebo meduňky. Povrch jahod potřeme rozpuštěnou želatinou pro větší trvanlivost (nemusí být). Košíčky uchováváme v chladu.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
0
Zatím nehodnoceno