Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehké řezy s ořechovou nádivkou | recept na sladké pohoštění

Jak upéct křehké řezy s ořechovou nádivkou | recept na sladké pohoštění. Hutná, smetanovo-karamelová nádivka plná ořechů, je vynikající sama o sobě. Natož pak do křupava upečená na křehkém těstě. To je opravdu skvělá kombinace, která je hodna svátečního stolu.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá formě o velikosti 40 x 30 cm (horní okraj)

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g Hery
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 vajíčko
  • špetka soli

Ořechová nádivka:

  • 300 g libovolných ořechů
  • 300 g hnědého cukru
  • 200 ml smetany ke šlehání 33 %

 

 

1

Ve větší míse spolu důkladně propracujte mouku, heru, moučkový cukr, vajíčko a špetku soli.

2

Vláčné a tvárné těsto dejte na chvilku odležet do lednice.

3

Mezitím nechejte v kastrolu se silným dnem zkaramelizovat hnědý cukr. Cukr pečlivě hlídejte a promíchávejte do doby, než  začne tát a tvořit zkaramelizované hrudky.

4

V tom okamžiku přilijte ohřátou smetanu a promíchejte.

5

Do hrnce přisypte nahrubo nasekané ořechy. Já jsem zvolila kombinaci 200 g vlašských a 100 g lískových.

6

Směs za stálého míchání nechejte přejít varem, přesuňte do mísy a vyčkejte, až bude směs vlažná.

7

Vychlazené těsto vyválejte, přeneste jej do formy vyložené papírem a vytvořte nízké okraje.

8

Na těsto rovnoměrně naneste ořechovou nádivku a stěrkou uhlaďte.

9

Takto pečte v předem vyhřáté troubě při 180 ˚C (horkovzdušná trouba 160 ˚C) přibližně 45 minut.

Po vychladnutí nakrájejte ostrým nožem na řezy a poté si už jen vychutnávejte intenzivní chuť ořechové nádivky, která křehké těsto báječně doplní.

Tyto řezy se skvěle uplatní i coby cukroví. Jen je stačí při krájení rozdělit na menší dílky. Vánoční stůl pak bude rázem zpestřený o další vynikající cukrovinku.

Pokud se vám při karamelizování cukr přichytí (připeče) na dno hrnce, nezoufejte, lze to snadno napravit. Po přemístění ořechové nádivky do mísy, nalijte do hrnce vodu a dejte na plotnu převařit. Připečený cukr jako zázrakem pustí.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.