Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept. Tato výtečná židovská cukrovinka plná jedinečných a pro Blízký východ specifických chutí vás zaujme svou nesmírnou vůní, sladkou chutí a především svou odlišností od tradičních českých zákusků, u kterých se s nevšedním spojením sezamové pasty, medu, máku a semínek opravdu nesetkáte.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete 12 košíčků

  • 1 balení listového těsta – již připraveného (vyváleného a zarolovaného)

Na makovou náplň:

  • 4 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce světlých sezamových semínek
  • 2 lžíce černých sezamových semínek
  • 5 lžic slunečnicových semínek + pár na ozdobení
  • 120 ml medu
  • 1 lžíce sezamové pasty Tahina
  • 1 vajíčko
1

Nejprve v rendlíku na mírném ohni a za stálého míchání rozehřejte med. Jakmile začne pěnit, nechejte jej minutu probublat a odstavte.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
2

V míse pak rozpuštěný a horký med promíchejte s veškerými semínky i mletým mákem a nechejte chladnout.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
3

Následně do zchladlé, lehce zatuhlé směsi zapracujte vajíčko s Tahini pastou. Tím máte náplň připravenou.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
4

Nyní rozprostřete listové těsto a vykrajovátkem či hrnečkem o průměru 8 cm z něj vykrájejte 12 koleček.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
5

Listovými kolečky pak vyložte formičky na muffiny.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
6

Do každého košíčku dejte přibližně lžíci nádivky.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept
7

Pokud jsou okraje vyčnívající z nádivky dostatečně vysoké, přehněte je přes nádivku a ozdobte slunečnicovými semínky.

Takto připravené vložte do předehřáté trouby na 210 ˚C (horkovzdušná trouba 190 ˚C) a pečte přibližně 25 minut do zezlátnutí okrajů.

Jak upéct křehké židovské košíčky s makovou náplní plnou medu a semínek | recept

Tipy

  • Pro umocnění vůně přidejte do náplně ještě lžičku vanilkového či mandlového aroma.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.