Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehký koláč s mandlovou náplní a hruškami | recept

Jak upéct křehký koláč s mandlovou náplní a hruškami | recept. Tento koláč je doslova mandlový sen, jehož příběh se odehrává na křehkém máslovém těstě, zalitém poctivou mandlovou náplní a doplněném šťavnatými sladkými hruškami. Příběh končí závěrečným zakousnutím do snového koláče s lehkou mandlovou křupinkou na povrchu. Určitě zkuste tento lahodný moučník upéct.

Co je potřeba

Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm

Těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 1 vajíčko

Mandlová náplň:

  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150 g mletých mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mandlového aroma
  • 4 nejlépe máslové hrušky

 

1

Hladkou mouku, moučkový cukr, povolené máslo a vajíčko v míse propracujte ve vláčné těsto a dejte do lednice na 20 – 30 minut vychladit. Těsto by mělo  ztuhnout jen mírně, aby se s ním dalo stále dobře pracovat. 

2

Vychlazené těsto pomoučenými prsty urovnejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem, či vymazané máslem. Těsto ve formě propíchejte na několika místech vidličkou a dejte předpéct do vyhřáté trouby při 180 °C. Stačí 15 - 20 minut, těsto nesmí zhnědnout.

3

Zatímco se těsto předpéká, utřete v misce do pěny máslo s krupicovým cukrem.

4

Přidejte vajíčka a dobře vše dohromady vyšlehejte.

5

Nakonec přidejte mleté mandle, rum, mandlové aroma a vymíchejte náplň. Pokud máte doma mandlový likér či rum s mandlovou příchutí, použijte je místo této kombinace rumu a mandlového aroma.

6

Nadýchanou a voňavou mandlovou náplň naneste na předpečený korpus.

7

Koláč ozdobte hruškami, oloupanými a nakrájenými na tenké plátky.

8

Koláč vraťte do trouby a pečte při stejné teplotě dalších 50 – 60 minut do zlatavého zhnědnutí mandlové náplně. Po upečení koláč nechejte ve formě dojít a zcela zchladnout.

9

Vychladlý koláč nakrájejte na klínky a servírujte je posypané plátky mandlí.  

Z tohoto mandlového koláče můžete snadno vykouzlit i koláč bezlepkový, když klasickou mouku nahradíte moukou mandlovou.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.