Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept

Jak upéct křehký máslový koláč s citronovou náplní | recept. Snoubení křehkého, jemně máslového a lehce nasládlého těsta s neotřelou a nebývale chutnou nádivkou plnou svěžích tónů – to je  nejen velmi elegantní a plně harmonický koláč, ale především skvostný zákusek, jehož vůni odolá málokdo.

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě s průměrem 28 cm

Na máslově jemné těsto:

  • 150 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 110 g studeného másla
  • 1 lžíce studené vody

Na svěží citronovou náplň:  

  • 3 vajíčka
  • 200 g krupicového cukru
  • citronová kůra ze 2 větších citronů
  • citronová šťáva ze 2 větších citronů (cca 100 ml)
  • 2 lžíce hladké mouky
1

Mouku, cukr, špetku soli a na kostky nakrájené máslo v míse zpracujte do drobenky.

Trocha citronové kůry (lze i sušené) umocní výslednou svěžest koláče.

2

Přidejte lžíci studené vody a prohněťte do hladkého, tvárného a nelepivého těsta.

3

Těsto vytlačte do koláčového formy, prsty vytvarujte nízké okraje a takto dejte na 20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

4

Mezitím vyšlehejte vajíčka s cukrem do světlé nadýchané pěny.

5

Zašlehejte najemno nastrouhanou citronovou kůru a souběžně po malých dávkách přilévejte citronovou šťávu.

6

Nakonec metličkou vmíchejte hladkou mouku, kterou důkladně rozmíchejte, aby v náplni nebyly žádné moučné hrudky.

7

Náplň poté nalijte na předpečené těsto a vraťte zpět do trouby, kde koláč při stejné teplotě dalších cca 20 minut dopékejte. Náplň by za tu dobu měla zatuhnout a lehce zezlátnout.

Po upečení nechejte koláč ve formě zcela vychladnout a následně krájejte na klínky, které před servírováním poprašte moučkovým cukrem.

  • Neodolatelnou chuť a vůni koláči dodají i pomeranče. Příprava náplně je stejná, jen si vystačíte s jedním velkým pomerančem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.