Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kukuřičné placky | recept

Jak upéct kukuřičné placky | recept. Kukuřičné placky jsou vynikajícím doplňkem naší stravy. Všeobecně kukuřice si ale místo na našich stolech hledá, například v restauracích se s kukuřicí setkáme velmi zřídka. Proto můžeme začít u sebe a jednoduché kukuřičné placky jsou tím nejlepším, co na začátek zkusit.

Co je potřeba

180 g hladké pšeničné mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
120 ml mléka
300 g mouka z cukrové kukuřice nebo kukuřičné hrubé mouky či 340 g plechovka nakládané kukuřice
100 g tvrdého sýra (čedar)
2 lžíce sekané pažitky
2 lžíce slunečnicového oleje
20 g rozpuštěného másla
sůl a pepř

Další možné přídavky:
160 ml mléka
dle uvážení bramborový škrob

Kuchyňské potřeby:
vál, váleček, utěrka
pánvička

1

1. Kukuřici, ať ji máte ve formě mouky nebo z konzervy, smíchejte s pšeničnou mouku se solí a sladidlem a vpracujte máslo.

2. Do těsta pomalu lijte teplou vodu (nebo mléko) a stále míchejte, dokud všechna mouka nedrží pohromadě a nedá se hníst.

3. Těsto 8 až 10 minut hněťte na válu, dokud není měkké a krásně poddajné.

4. Těsto přikryjte vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu odpočívat, raději ale v chladu, ne na slunci nebo na jiném zdroji tepla.

5. Těsto znovu krátce prohnětete a rozdělte na kuličky ve velikosti vajíčka.

6. Vál poprašte moukou a kuličky rozválejte na asi 12 cm velké placky.

7. Povrch placek potřete trochou rozpuštěného másla. Uprostřed placku přeložte a povrch polokruhu opět potřete máslem a znovu přeložte. Složené těsto opatrně rozválejte válečkem na kolečko.

8. Na předehřátou pánev položte jednu nebo dvě placky a pečte na mírném ohni, až se rovnoměrně upečou. Placky by měly být zlatavě křupavé, měly by i nabýt na objemu. Potřete je trochou másla a zabalte je do silné utěrky, aby se udržely teplé.

9. Kukuřičné placky podávejte horké, hodí k zelenině, jogurtu a k polévkám. Výborné jsou i studené, zvláště chutnají dětem.

Autor: chorche
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.