Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kuře s jáhlovou nádivkou | recept na nadívané kuře

Jak upéct kuře s jáhlovou nádivkou | recept na nadívané kuře. Dnešní recept na kuře s jáhlovou nádivkou pochází ze staročeské kuchyně. Dříve se jáhly v kuchyni využívaly více než dnes, kdy je vytlačila rýže. Jáhly jsou název pro loupaná semínka prosa, jsou přirozeně bezlepkové, mají vysokou výživovou hodnotu a v kuchyni se používají podobně jako rýže.

Co je potřeba

  • kuře
  • 150 g vařených jahel
  • 2 dl smetany ke šlehání
  • 50 g sekaných vlašských ořechů
  • několik ks sušených švestek
  • 2 hřebíčky
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 celé vejce
1

Nejprve si připravte nádivku. Jáhly důkladně propláchněte vodu, abyste zabránili případné hořké chuti. Jáhly uvařte v dostatečném množství vody, trvá to jen několik minut. Uvařené jáhly sceďte, nechte okapat a vložte do misky. Přidejte nadrcené vlašské ořechy, několik předem namočených sušených švestek, celé vejce a sůl. Vše promíchejte.

2

Do pekáčku dejte kousek másla, hřebíček a pokrájejte středně velkou cibuli nadrobno. Pak očištěné kuře zevnitř i zvenku osolte a naplňte nádivkou z jahel. Položte hřbetem dolů na cibuli a dejte péci do trouby na 200 °C po dobu cca 90 minut.

3

Kuře během pečení potírejte vypečenou šťávou s tukem. Pokud je málo výpeku, přilijte do pekáčku ke kuřeti trochu připravené smetany. Jakmile kuře získá zlatavou barvu, otočte ho a nechejte ho dopéct do zlatavé barvy i z druhé strany.

4

Ke kuřeti přidejte zbytek nádivky, zalijte smetanou ke šlehání, zvyšte teplotu na 220 °C a kuře dopečte.  Po upečení rozdělte kuře na porce a podávejte obložené jáhlovou nádivkou.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit sýrové suflé | recept
Sýrové suflé | recept. Připravit hezky nadýchané, správně vyběhlé suflé se občas nepodaří ani zkušenému kuchaři. Aby se tato šlehaná specialita povedl…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.