Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct kynuté perníkové uzly | recept

Kynuté perníkové uzly | recept. Pečivo z kynutého těsta si buď zamilujete, nebo ho budete nenávidět. Nemyslím samozřejmě jeho konzumaci, spíše jde o jeho obávanou přípravu. Ale  jedno české přísloví říká: „Cvik dělá mistra", proto se nebojte a zkoušejte. Dnešní recept vypadá složitě, nenechte se odradit, ve skutečnosti je to jen takové „hraní“ si s těstem. Pletýnky si vychutnáte nejlépe po vystydnutí, perníková chuť se zvýrazní.

Co je potřeba

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 1/2 kostičky droždí (kostička váží 42 g)
  • 2 vejce
  • 50 g másla
  • 170 ml mléka
  • špetka soli

Na náplň:

  • 100 g perníku na strouhání
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • vejce na potření
1

Ve vlažném mléce rozpusťe cukr, přidejte lžičku mouky a rozdrobené droždí. Zamíchejte, aby se droždí rozpustilo a nechte asi 10 minut stát. Po této době droždí nabude a je čas přidat ostatní přísady – rozpuštěné vlahé máslo, rozšlehaná celá vejce, špetku soli a mouku. Vymíchejte těsto a nechte ho kynout na teplém místě. Správně zpracované těsto se nechytá mísy. Po vykynutí přibližně zdvojnásobí objem.

2

Mezitím, co těsto kyne, připravte náplň. Perník na strouhání rozdrobte nebo nastrouhejte. Promíchejte s cukrem, přilijte rozpuštěné máslo a rukama vypracujte drobenku. 

3

Vykynuté těsto rozdělte na tři části. Každou část vyválíte na tenký obdélníkový plát a rozprostřete na něj třetinu perníkové drobenky. Pak zarolujete jako roládu. Nezapomeňte přeložit okraje, aby náplň nepadala ven. Viz obrázek. 

4

Každou roládu nejprve válečkem na těsto zploštíte a pak vyválíte do tvaru obdélníku. Perníková náplň musí těstem prosvítat. Rádlem obdélník nakrájejte na proužky. Každý díl uprostřed třikrát prořízněte.

5

Díl těsta prořízlý uprostřed vezměte do obou rukou a otočte dvakrát až třikrát proti sobě do spirály. Oba konce těsta spojte, pro jistotu je můžete sepnout párátkem. Nechte ještě 20 minut na plechu dokynout, pak potřete rošlehaným vejcem a upečte při teplotě 190 °C. Nechte vychladnout na mřížce.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články